14 Σεπ 2012

Οσμή σκανδάλου με τον ΟΓΑ Λέσβου.


Στη διενέργεια έρευνας για μία σοβαρή όπως φαίνεται υπόθεση (με ενδείξεις σκανδάλου υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών) προχωρά η κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ για τη Λέσβο, έχοντας ζητήσει και παραλάβει ήδη τα βιβλιάρια ασφαλισμένων τα οποία ενώ φαίνονται επί σειρά ετών σφραγισμένα για τις ασφαλιστικές καλύψεις, οι ασφαλισμένοι δεν φαίνονται πουθενά στα μητρώα του Οργανισμού!

Με βάση τις πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού έχουν γίνει τουλάχιστον 3 καταγγελίες από αλλοδαπούς αγροτοεργάτες της Λέσβου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΓΑ στον ανταποκριτή της περιοχής τους. Όπως όμως προκύπτει, τα ονόματά τους δεν φαίνονται σε κανένα μητρώο του Οργανισμού ως ασφαλισμένων. Από τα παραπάνω στοιχεία, το
μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου σκανδάλου υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών στην περιοχή μας, καθώς δύσκολα δικαιολογείται αφέλεια του ανταποκριτή του ΟΓΑ να σφραγίζει για χρόνια τα βιβλιάρια ασφαλισμένων, χωρίς όμως και να προσκομίζει τα καταθετήρια των εισφορών στην Αγροτική Τράπεζα.



6 χρόνια ασφαλισμένος - ανασφάλιστος!

Οι καταγγελίες που έφθασαν στον ΟΓΑ και αποτελούν την αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα προέρχονται από συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα της Λέσβου. Μάλιστα ο ανταποκριτής ο οποίος καταγγέλλεται έχει εγκαταλείψει το πόστο.



Πλήρωνε στον ίδιο και όχι στην τράπεζα!

Τα "Νέα της Λέσβου" μίλησαν με έναν από τους καταγγέλλοντες ο οποίος έχει απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο της Μυτιλήνης, προκειμένου να προχωρήσει σε μήνυση κατά του (πρώην πλέον) ανταποκριτή διεκδικώντας εισφορές 6 ετών! Πρόκειται για οικονομικό μετανάστη από την Αλβανία, ο οποίος υποστηρίζει ότι επί 6 χρόνια κατ’ απαίτηση του ανταποκριτή του ΟΓΑ κατέβαλε στον ίδιο (και όχι στην τράπεζα όπως προβλέπεται) τις ασφαλιστικές του εισφορές (500 ευρώ το χρόνο), χωρίς ουδέποτε να πάρει έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας (Υπόδειγμα 1) και γι’ αυτό απευθύνθηκε στα κεντρικά του Οργανισμού, όπου και ανακάλυψε τελικά… ότι είναι ανασφάλιστος!

Ο αλλοδαπός αγροτοεργάτης δεν έχει αποδείξεις για τα χρήματα που κατέβαλε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ (γιατί ο τελευταίος προφανώς και δεν του έδινε), εμφανίζει όμως ως αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο το επί 6 χρόνια σφραγισμένο βιβλιάριο του από το στέλεχος του ΟΓΑ, με το οποίο άλλωστε απολάμβανε όλες τις προβλεπόμενες παροχές υγείας του Οργανισμού!



Οι πρώτες υποψίες

«Όταν ήρθα πριν 6 χρόνια στην Λέσβο κατέβηκα από το χωριό μου στην έδρα του Δήμου (πρώην καποδιστριακός Δήμος της Λέσβου) και απευθύνθηκα στον ανταποκριτή που είχε την ευθύνη για την περιοχή», δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ο καταγγέλλων και συνέχισε: «Αφού πρώτα κατέθεσα το ποσό της εγγραφής στην Τράπεζα, στη συνέχεια κάθε 6μηνο του παρέδιδα όπως μου ζητούσε, 250 ευρώ, όταν προσερχόμουν στο Δημαρχείο, για να μου ανανεώσει το βιβλιάριο. Εγώ του έδινα τα χρήματα κι εκείνος μου έβαζε τις σφραγίδες και έφευγα, ενώ είχα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μένα και για την οικογένεια μου και ανανέωνα και την κάρτα παραμονής μου με την επίδειξη του βιβλιαρίου».

Ο καταγγέλλων επισημαίνει ότι όταν προ διετίας του ζήτησαν από υπηρεσία της Μυτιλήνης το υπόδειγμα 1 και ίδιος δεν το είχε, τότε κλήθηκε ο ανταποκριτής, ο οποίος αφού τον έβγαλε έξω από το γραφείο φρόντισε "να τακτοποιηθεί" η περίπτωσή του. Κατάλαβε όμως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και άρχισε από τότε να ζητάει επίμονα το σχετικό παραστατικό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε τη διαβεβαίωση του υπαλλήλου ότι θα του έδινε το παραστατικό από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά η όλη διαδικασία καθυστερούσε από την Αθήνα. Τελικά τον αλλοδαπό αγροτοεργάτη παρακίνησε ένας από τους ντόπιους εργοδότες του, ο οποίος μάλιστα βλέποντας την καθυστέρηση πήρε την πρωτοβουλία ο ίδιος να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπάλληλο εισπράττοντας την ίδια απάντηση.

Όπως δήλωσε στα "Νέα της Λέσβου" ο εργοδότης του αλλοδαπού «φάνηκε από την αρχή ότι μας κορόιδευε ο ανταποκριτής. Στην αρχή μου είπε ότι θα κατέβαζε στη Μυτιλήνη το έγγραφο σε μια εβδομάδα. Όταν όμως τον πήρα ξανά στο τηλέφωνο αρκετές μέρες αργότερα μου είπε πάλι τα ίδια. Του απάντησα ότι θα ανεβαίναμε εκείνη την ώρα παρά τη χιλιομετρική απόσταση που μας χώριζε από τη Μυτιλήνη ώστε να παραλαμβάναμε το παραστατικό από το γραφείο αλλά και πάλι απέφυγε βρίσκοντας κάποια δικαιολογία».

Με την παρότρυνση του εργοδότη του ο αλλοδαπός απευθύνθηκε στην κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ, όπου ανακάλυψε ότι το όνομά του δεν υπάρχει πουθενά, ενώ το βιβλιάριό του είναι σφραγισμένο εδώ και 6 χρόνια!!

Η άλλη πλευρά

Τα "Νέα της Λέσβου" επικοινώνησα χθες και με τον δημοτικό υπάλληλο εναντίον του οποίου στρέφονται οι καταγγελίες, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει εγκαταλείψει τα καθήκοντα του ανταποκριτή του ΟΓΑ. «Ουδέποτε μου έδωσε χρήματα ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πέφτω από τα σύννεφα με αυτό που μου λέτε», ήταν η απάντηση που λάβαμε. Στο ερώτημα ωστόσο για το πώς είναι δυνατόν εφόσον ο συγκεκριμένος αγροτοεργάτης δεν κατέβαλε χρήματα να βρίσκεται με σφραγισμένο επί 6 χρόνια βιβλιάριο του ΟΓΑ, η απάντηση δεν ήταν πειστική. Ο εμπλεκόμενος με την υπόθεση πρώην ανταποκριτής σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «από τη στιγμή που καταθέτει τα χρήματά της εγγραφής ο νέος ασφαλισμένος του ΟΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα και μας προσκομίζει το παραστατικό, εμείς αρχίζουμε να θεωρούμε το βιβλιάριο παρά το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυτό καθυστερεί και 1 - 2 χρόνια», μας ανέφερε, αδυνατώντας ωστόσο και ο ίδιος να μας εξηγήσει το πώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η εγγραφή… καθυστέρησε για 6 ολόκληρα χρόνια!

Το εύρος

Μέχρι χθες, η κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ δεν ήταν σε θέση να μας δώσει πληροφορίες για το εύρος του ζητήματος, εάν δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δεκάδες περιπτώσεις ή με μόνο 3 καταγγελίες από τη Λέσβο για υπεξαίρεση ασφαλιστικών εισφορών. Το τελευταίο, καθώς ο ΟΓΑ βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης του κεντρικού του στελέχους που ήταν αρμόδιο για αυτές τις περιπτώσεις και το οποίο μόλις τις προηγούμενες μέρες υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του.


Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης/εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου