4 Σεπ 2012

Απέραντο γεωπάρκο θέλει να γίνει η Λέσβος.


Με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο βρέθηκε στο Δήμο Λέσβου Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.


Το κλιμάκιο έφτασε στη Λέσβο έπειτα από σχετική υποψηφιότητα που υπεβλήθη από το δήμο, κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο. Την υποψηφιότητα συνυπέγραψαν το Μουσείο Σιγρίου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως εκτιμά η δημοτική Αρχή, στην περίπτωση που η νήσος ενταχθεί στο δίκτυο των 87
περιοχών που αποτελούν και αναγνωρίζονται ως γεωπάρκα από την UNESCO, τότε αυτό θα συμβάλλει στην προώθηση της εικόνας του δήμου ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία, γεγονός που θα τον καταστήσει άμεσα ως ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Τσακύρης δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Είναι θετικό καταρχήν το γεγονός ότι η πρότασή μας πέρασε την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Ευελπιστούμε πως και η συνέχεια θα είναι ανάλογη και τελικά το νησί μας θα ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο προβολής, στον τουρισμό και προώθηση τοπικών προϊόντων», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Τσακίρης.

«Θεωρώ ιδιαίτερο ευτύχημα που ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησαν αυτήν τη προσπάθεια. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί το εγχείρημα και μια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα του νησιού τόσο στον τουρισμό όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Η Λέσβος έχει όλα τα προσόντα για να κριθεί επιτυχημένη η υποψηφιότητά της και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου για όλο τον ελλαδικό χώρο», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της UNESCO.

«Η πρόταση έχει τη συμπαράσταση και τη στήριξη πάρα πολλών φορέων όπως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Μουσείων Τεριάντ, Ιακωβίδη, Βρανά, της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας της Βρύσας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του φορέα τουρισμού του Μολύβου και αρκετών ακόμα άλλων. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η ανάδειξη της πλούσιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον θέλουμε να κατοχυρωθεί η Λέσβος ως ένας προορισμός ποιοτικού τουρισμού πιστοποιημένος από έναν φορέα διεθνούς κύρους όπως είναι η UNESCO», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Νίκος Ζούρος.



Πηγή: wwww.Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου