15 Σεπ 2012

Δεν υπάρχει πολιτική για τα γεωργικά τρόφιμα.


Απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα διαπιστώνει η ΠΟΣΓ.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων με επιστολή της επισημαίνει επίσης την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επεξεργασία και προετοιμασία της νέας διαχειριστικής περιόδου των Κοινοτικών επιδοτήσεων.

«H Ελληνική Κοινωνία παρακολουθεί κατάπληκτη την συνέχιση της εφαρμογής σκληρών οικονομικών μέτρων που οδηγούν σε πλήρη εξάντληση το σύνολο των κοινωνικών ομάδων(εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις).


Το αναγγελλόμενο νέο πακέτο μέτρων είναι βέβαιο ότι θα βαθύνει την ύφεση, θα αυξήσει την ανεργία, θα απαξιώσει έτσι περαιτέρω τις υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα και θα αποδιαρθρώσει πλήρως την ιδιωτική επιχειρηματικότητα οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξαθλίωση την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή οι αναγγελλόμενες επί μακρόν αναπτυξιακές πολιτικές παραμένουν κενό γράμμα και η πολυπόθητη ανάπτυξη παραμένει στην σφαίρα της φαντασίας των πολιτικών ταγών.

Σε ότι αφορά τον Γεωργικό τομέα που δυστυχώς για αυτόν έχει ενσκήψει πάνω του με πολύ φροντίδα τόσο το πολιτικό όσο και το σύστημα των μέσων ενημέρωσης τίποτα πρακτικά δεν έχει γίνει

Αναφερόμενοι επιγραμματικά σε κάποια θέματα πρέπει να επισημάνουμε:
Α) την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με την αγορά να έχει στεγνώσει οικονομικά.
Β) την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επεξεργασία και προετοιμασία της νέας διαχειριστικής περιόδου των Κοινοτικών επιδοτήσεων 2014-2020
Γ) την απραξία στα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου 2007-2013 με μηδενική η ελάχιστη απορρόφηση και με τα σχέδια βελτίωσης να έχουν βαλτώσει.
Δ) την αγροτική έρευνα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Γεωργικού τομέα να είναι ανύπαρκτη και εγκλωβισμένη στα γρανάζια της αναδιοργάνωσης των διαφόρων οργανισμών (ΔΗΜΗΤΡΑ,κ.α.)
Ε) το συνεταιριστικό χώρο να παραπαίει ανάμεσα στην πλήρη χρεωκοπία και στην νέα του διαρθρωτική δομή
ΣΤ) το τραπεζικό σύστημα να απουσιάζει από τον αγροτικό χώρο και η νέα τάξη πραγμάτων στην αγροτική πίστη να αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή
Ζ) την παντελή απουσία της κρατικής εποπτείας από το συναλλακτικό κομμάτι της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα και τα πενιχρά εισοδήματα των αγροτών να είναι θεωρητικά και να μην φτάνουν έγκαιρα η και ποτέ στις τσέπες τους.
Η) ο έλεγχος των συνόρων να είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα να έχει κατακλυστεί η Ελληνική αγορά με φυτοπροστατευτικά προϊόντα παράνομα και ακατάλληλα και με διαρκή κίνδυνο για την υγεία χρηστών καταναλωτών και περιβάλλοντος αλλά και τεράστιας οικονομικής ζημίας σε περίοδο κρίσης
Ι)Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Περιφερειακές υπηρεσίες είναι σε πλήρη αδράνεια έχοντας να λύσουν σοβαρά ζητήματα ύπαρξης και λειτουργίας αλλά με πρόδηλα αρνητικά αποτελέσματα στο σύνολο του Γεωργικού Χώρου

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά που για την οικονομία ενός δελτίου τύπου δεν μπορούν να αναφερθούν πιστοποιούν ότι ο Αγροτικός τομέας που τόσο λόγος γίνεται είναι σε φάση διάλυσης και τα αποτελέσματα της διάλυσης αυτής δεν θα είναι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως κοινωνικά με δεδομένη την επερχόμενη μείωση των διαθεσίμων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε σχέση με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η ΠΟΣΓ παραμένει αλληλέγγυα στους αγώνες των εργαζομένων και καταδικάζει κάθε νέα προσπάθεια καταρράκωσης της Ελληνικής Κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ελληνική Γεωργία που δεν αντέχει περισσότερους χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς από τους μαθητευόμενους μάγους(συμβούλους)  των πολιτικών ηγεσιών αλλά και την συνεχή απραξία.

Είναι επιτακτική ανάγκη και η τελευταία κυριολεκτικά ευκαιρία να  δοθεί στον Γεωργικό τομέα η σημασία που του αξίζει και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός στην χειμαζόμενη χώρα
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Γ.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου