10 Σεπ 2012

Έρχονται εξισωτική και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.


«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ειδικά με τους κτηνοτρόφους ώστε δίνοντάς τους την εξισωτική αποζημίωση να μπορέσουν να προμηθευτούν όσο το δυνατόν φθηνότερα τις ζωοτροφές τους, καθώς υπάρχει ραγδαία άνοδος των τιμών. Επιπλέον την Παρασκευή ανακοινώσαμε ότι για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, ένεκα του υψηλού κόστους του πετρελαίου, επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες» ανέφερε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Α. Τσαυτάρης, στις 9 Σεπτεμβρίου στον ραδιοσταθμό Alpha 9.89 και στη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη.
Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού έχουν ως εξής:

Για την ανάπτυξη της γεωργίας

Υπουργός: Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παραγωγική διαδικασία ενισχύοντας
παράλληλα και τους πόρους, μειώνοντας το κόστος. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους αγρότες, τους ανθρώπους που επιστρέφουν στην ύπαιθρο και θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, καθώς επίσης να μειώσουμε το κόστος των εισροών. Αυτή την περίοδο καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ειδικά με τους κτηνοτρόφους ώστε δίνοντάς τους την εξισωτική αποζημίωση να μπορέσουν να προμηθευτούν όσο το δυνατόν φθηνότερα τις ζωοτροφές τους, καθώς υπάρχει ραγδαία άνοδος των τιμών.
Επιπλέον την Παρασκευή ανακοινώσαμε ότι για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, ένεκα  του υψηλού κόστους του πετρελαίου, επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες.

Κάνουμε προσπάθειες όσο μπορούμε περισσότερες προκειμένου να υποστηριχθεί αυτό το κομμάτι, καθώς όπως είπατε κι εσείς πρέπει να υπάρξει μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η ανάπτυξη του τόπου, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Αποτελέσματα έχουμε όμως; Εσείς βλέπετε τη γεωργία να μπορεί να παίξει ένα πιο σημαντικό ρόλο  στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

Υπουργός: Ναι, παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Κοιτάξτε που πηγαίνουν οι τιμές. Η κοινωνία απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από τη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Απαιτεί και πολλά περισσότερα τρόφιμα. Κατά συνέπεια οι άνθρωποι που θα τα παράξουν πρέπει να έχουν πολύ καλύτερο μέλλον, αφού το προϊόν τους είναι αυτό που θα θρέψει την κοινωνία μας.  Από την άλλη πλευρά η κοινωνία λέει «θέλω να παράγεις και ζωοτροφές και λουλούδια και αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για θεραπεία, θέλω και ίνες κλπ.» και στο τέλος είπαν «θέλω και βιοκαύσιμα από τη γεωργία». Επομένως αυτοί που θα τα παράξουν όλα αυτά για τον κόσμο, δεν πρέπει να απολαύσουν εισόδημα για να ζήσουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους σε καλύτερες συνθήκες ;

Για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

Δημοσιογράφος: Βλέπετε, όμως, που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Η κοινωνία πεθαίνει. Υπάρχουν στρώματα  της ελληνικής κοινωνίας που έχουν φτωχοποιηθεί, βλέπετε τα συσσίτια αυξάνονται καθημερινά…

Υπουργός: Αυτό το βλέπουμε και το νοιώθουμε, όπως το νοιώθετε κι εσείς. Λαμβάνω μέτρα και προχωράω σε δράσεις  στο Υπουργείο για να ενισχύσω ειδικά αυτό το κομμάτι.

Έχουμε εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και κάνουμε
μεγάλη προσπάθεια με διευρυμένο πρόγραμμα επισιτισμού που περιλαμβάνει 680.000 οικογένειες, οι οποίες έχουν ανάγκη σε τρόφιμα. Στόχος να τους εξασφαλίσουμε πέντε βασικά είδη διατροφής όλα ελληνικής προέλευσης-γραβιέρα, φέτα, μακαρόνια, ρύζι και λάδι.

Πρόκειται για μεγάλο πρόγραμμα που όμως συμπληρώνεται με άλλα δύο μικρότερα, των 3 εκατομμυρίων το καθένα, συνολικά 6 εκατ. €, και αφορά τα παιδιά στα σχολεία. Παιδιά, οι οικογένειες των οποίων δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα προς το ζην και ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Κάνουμε λοιπόν δύο προγράμματα ειδικά για σχολεία σε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές. Θα δώσουμε 3 εκατ. € σε φρούτα-φρουτοσαλάτες-  τυρί φέτα και γραβιέρα σε σάντουιτς ή γιαούρτι για να μάθουν να τρώνε και αυτά τα προϊόντα.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου