1 Σεπ 2012

Αλλαγές στη διαχείριση του νερού ζητά ο FAO.


Tην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούνται οι υδάτινοι πόροι φέρνει στο προσκήνιο η ξηρασία που επικρατεί σε αρκετά μέρη του κόσμου πλήττοντας την αγροτική παραγωγή και προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα.


Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων FAO με αφορμή την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού όπου φορείς χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες στη Σουηδία από όλο τον κόσμο βρίσκονται για να συζητήσουν επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με το νερό και τη διαχείρισή του.

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της Εβδομάδας, ο γενικός διευθυντής του FAO José
Graziano da Silva τόνισε ότι "δεν υπάρχει ασφάλεια τροφίμων, χωρίς ασφάλεια του νερού ", σημειώνοντας ότι η πρόσφατη έκθεση του FAO, προειδοποιεί ότι η λειψυδρία και η ρύπανση θέτουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για βασικά συστήματα παραγωγής τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

"Η χρήση του νερού για γεωργική χρήση, είναι μία από τις αιτίες αυτού του φαινομένου, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 70% του γλυκού νερού για όλες τις χρήσεις », δήλωσε ο Graziano da Silva.
Ο ίδιος, σημείωσε, ο τομέας της παραγωγής τροφίμων προσφέρει, επίσης, τεράστιες δυνατότητες για την αλλαγή του τρόπου που χρησιμοποιεί ο κόσμος το νερό.

"Η γεωργία κατέχει το κλειδί για τη βιώσιμη χρήση του νερού», δήλωσε ο Graziano da Silva.

Για να επιτευχθεί αυτό και να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση του κόσμου για τρόφιμα, «πρέπει να παράγουμε με τρόπο που εξοικονομεί νερό, να το χρησιμοποιούμε με πιο βιώσιμο τρόπο και έξυπνα ώστε να βοηθάμε τη γεωργία να προσαρμοστεί στην αλλαγή του κλίματος", πρόσθεσε.

Προς το σκοπό αυτό, ο FAO προτείνει ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στη σημασία των ακόλουθων τομέων όπου η πολιτική και η δράση θα πρέπει να επικεντρωθεί:

-Εκσυγχρονισμός της άρδευσης: ηλικία-παλιά συστήματα άρδευσης καναλιού. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αγροτών του αύριο, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και την αύξηση της παραγωγικότητας.

-Καλύτερη αποθήκευση των όμβριων υδάτων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης: με την αποθήκευση νερού σε μικρές λίμνες ή απευθείας στο έδαφος, οι αγρότες μπορούν να μειώσουν την ξηρασία που σχετίζονται με τους κινδύνους και την αύξηση της παραγωγικότητας.

-Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση: επαναχρησιμοποίηση νερού - ιδιαίτερα επεξεργασμένων λυμάτων από τα αστικά κέντρα- μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη γεωργική παραγωγή σε άγονες περιοχές.

-Έλεγχος της ρύπανσης: βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων της ποιότητας του νερού, σε συνδυασμό με αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβολής του νόμου. Θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων, η οποία επιδεινώνει τη λειψυδρία.

-Υποκατάσταση και μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Τέλος, η μείωση των απωλειών μετά τη συγκομιδή πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Ξένος Γιώργος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου