20 Φεβ 2013

Φολικό οξύ: σύμμαχος στην εγκυμοσύνη.


Το φολικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάποιες γενετικές ανωμαλίες, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν τη λήψη της βιταμίνης πριν μείνουν έγκυες.

Η Δρ Ellen Wilson από το Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, δήλωσε ότι στην Αμερική γεννιούνται περίπου 3.000 μωρά με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη, που χαρακτηρίζεται από ελλιπή
κλείσιμο της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου.

Αυτές οι γενετικές ανωμαλίες συμβαίνουν συνήθως κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πριν η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος - και καθώς οι μισές κυήσεις στις ΗΠΑ είναι απρογραμμάτιστες, είναι σημαντικό για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης να λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ, δήλωσε η Δρ. Wilson.

"Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η λήψη του συμπληρώματος πριν από και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει την συχνότητα των βλαβών του νευρικού σωλήνα" δήλωσε. "Μπορεί επίσης να αποτρέψει το λαγόχειλο / λυκόστομα και ανωμαλίες της καρδιάς".

Υπήρξε μια μείωση των βλαβών του νευρικού σωλήνα από το 1998, όταν τα προϊόντα σιτηρών για πρώτη φορά εμπλουτίστηκαν με φυλικό οξύ, δήλωσε η Δρ. Wilson.

Παρά το γεγονός ότι το φολικό οξύ βρίσκεται στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολλές ενήλικες γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετές ποσότητες και ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα.

Οι περισσότερες μη συνταγογραφούμενες προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν περίπου 800 μικρογραμμάρια - αλλά μπορούν να ληφθούν και υψηλότερες δόσεις με συνταγή, επεσήμανε.

"Οι γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 mcg ημερησίως, εάν είναι χαμηλού κινδύνου και 4.000 mcg ημερησίωςαν είχαν ένα παιδί με ανωμαλία του νευρικού σωλήνα ή αν παίρνουν φάρμακα για την επιληψία", κατέληξε.

Πηγή:UPI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου