20 Φεβ 2013

Βρέθηκε λύση για τα Λιπάσματα, αποκαθίσταται η παροχή φυσικού αερίου.


Σε πλήρη και κανονική λειτουργία επανέρχεται σταδιακά από το πρωί της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου η λιπασματοβιομηχανία ELFE στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, έπειτα από τη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ που επέτρεψε την επανατροφοδοσία της με φυσικό αέριο, διαλύοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου αναφορικά με τη δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με λιπάσματα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εαρινές καλλιέργειες είναι προ των πυλών να
ξεκινήσουν.

H διοίκηση της ΔΕΠΑ, μετά από συσκέψεις και διαβουλεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, αποδέχθηκε τελικά τη βελτιωμένη πρόταση της ELFE για τη διευθέτηση των οφειλών.
Όπως είχε προϊδεάσει το Agronews από τις 12 Φεβρουαρίου, η διοίκηση της ΔΕΠΑ, μετά από συσκέψεις και διαβουλεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο βασικός της μέτοχος, αποδέχθηκε, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την πρόταση της ELFE για τη διευθέτηση των οφειλών της και ανοίγει την κάνουλα του φυσικού αερίου προς το εργοστάσιο, στο οποίο τις τελευταίες περίπου 40 ημέρες ικανοποιούσε μόλις 5% των αναγκών του. Ίσα, ίσα δηλαδή για να μην κλείσει εντελώς η μονάδα.

«Είμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας του εργοστασίου για την επανεκκίνησή του, η οποία θα διαρκέσει 1-2 ημέρες και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή της αμμωνίας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των λιπασμάτων», εξήγησε στην Agronews ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη λιπασματοβιομηχανία κ. Γ. Τσιμενίδης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη θετική.

Για τους περίπου 1.200 άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενους εργασιακά από την ELFE, ωστόσο, δεν είναι παρά μια καλή αρχή, που θα πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα έχει διάρκεια», αναφέρει ο έμπειρος συνδικαλιστής και αποκαλύπτει πως εντός της εβδομάδας του σωματείο θα επιδιώξει συνάντηση με τη διοίκηση της βιομηχανίας προκειμένου «να τους ζητήσουμε να μας καταθέσουν ένα business plan για το πώς βλέπουν το μέλλον της επιχείρησης, στο επίπεδο της παραγωγής και των πωλήσεων, αλλά και το πώς θα πληρώνει τη ΔΕΠΑ για το αέριο, για να μην φθάσουμε και πάλι εδώ που ήμασταν τις τελευταίες 40 ημέρες».

Για να αποτραπεί, βέβαια, το λουκέτο στη μοναδική ελληνική λιπασματοβιομηχανία, που θα δημιουργούσε και μια τεράστια «τρύπα» στην εγχώρια αγοράς λιπασμάτων, χρειάστηκε η ELFE να καταθέσει μια σοβαρή πρόταση αποπληρωμής υποχρεώσεων προς τη ΔΕΠΑ, αλλά και να παραχωρήσει μέρος της διοικητικής της αυτονομίας, μια και υποχρεώθηκε  να αποδεχθεί να ελέγχεται από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία που θα κρίνει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της ELFE, πάνω στην οποία δομήθηκε η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταβολή 20 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου για την κάλυψη του κόστους τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο και μέρος των συσσωρευμένων οφειλών, καθώς επίσης και κάλυψη προκαταβολικά των αναγκών τροφοδοσίας του εργοστασίου σε φυσικό αέριο από τον Απρίλιο. Ως εγγύηση, όπως είχε αποκαλύψει το Agronews, η λιπασματοβιομηχανία θα εκχωρήσει μέρος των εσόδων από συμβόλαιο εξαγωγών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι συνολικές οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονται στο ποσό των 75 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 17 εκ. ευρώ –για τα οποία σημειώθηκε η τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών, που απείλησε άμεσα τη βιωσιμότητα της λιπασματοβιομηχανίας- αφορούν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013.


Του Λεωνίδα Λιάμη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου