18 Φεβ 2013

Έγινε συμφωνία για αγροτική σύνταξη, κατώτατο μισθό.


Σε σχέδιο 8 σημείων, χωρίς αιφνιδιασμούς και περαιτέρω ανατροπές σε μισθολογικά και εργασικά θέματα, που θα επεκτείνει το ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση στα 62 έτη και στους αγρότες, συμφώνησαν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ (Φ. Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης, Χ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης) με τον
υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έγινε σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες για το συνταξιοδοτικό των αγροτών, καθώς και η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από τον ΟΓΑ με συμψηφισμό οφειλόμενων εισφορών μέχρι 4.000 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν:
1 Εργασιακά-απεργίες: δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και «δεν προωθούνται νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ν. 1264 για τις απεργίες».
2 Συμφωνήθηκε η επίσπευση της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, στο οποίο θα περιέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
3 Να αναλάβει η κυβέρνηση σχετική πρωτοβουλία συζήτησης με τους κυβερνητικούς εταίρους για την ανεργία.
4 Συνταξιοδότηση αγροτών: το υπουργείο εξετάζει λύση για τις περιπτώσεις αγροτών άνω των 62 ετών που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης (25 χρόνια στον ΟΓΑ).
5 Ευπαθείς ομάδες: το θέμα θα παραπεμφθεί στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων.
6 Εσοδα ασφαλιστικών ταμείων: παρατηρείται υστέρηση εσόδων της τάξης του 15%, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου. Το υπουργείο δεσμεύτηκε για κινητοποίηση των μηχανισμών συλλογής των εισφορών και για συζήτηση με την τρόικα θετικών μέτρων που θα τονώσουν για το 2013 τους ρυθμούς είσπραξης εσόδων και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
7 Απολύσεις ΙΚΑ: εντός του 2013 θα επαναπροσληφθούν σταδιακά οι 400 απολυμένοι.
8 Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της σύνταξης των ανασφάλιστων.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου