20 Φεβ 2013

Πράσινη αντικαρκινική ασπίδα.


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το αλάτι, τα κόκκινα κρέατα και τα αλλαντικά. Η φυσική δραστηριότητα, ο θηλασμός και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Κατά το 2009 αυξήθηκαν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που επισημαίνουν πως πολλοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Το γαλλικό Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο (ΙΝCΑ) δημοσίευσε νέες συστάσεις για το θέμα αυτό, βασισμένες κυρίως στα
συμπεράσματα μιας έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν περισσότερες από 7.000 μελέτες.

Όταν καταναλώνονται καθημερινά (τουλάχιστον πέντε την ημέρα), τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν πολλούς καρκίνους του πεπτικού συστήματος και, τα φρούτα μόνον, τους καρκίνους του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα φιστίκια προστατεύουν επίσης από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ωστόσο «δεν υπάρχει ένα θαυματουργό φρούτο ή ένα θαυματουργό λαχανικό, καθένα μπορεί να περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες ουσίες: βιταμίνες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή...», επιμένει στη γαλλική «Λε Φιγκαρό» ο καθηγητής Σερζ Ερκμπέργκ, ειδικός στη σχέση της διατροφής με την υγεία. «Ο συνδυασμός των τροφίμων μάς επιτρέπει τον συνδυασμό των εν λόγω ουσιών για την πρόληψη των καρκίνων, αλλά και των καρδιαγγειακών νόσων».

Αντιοξειδωτική δράση

Οι ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών εξηγούνται εν μέρει από την αντιοξειδωτική δράσή τους. Στη διάρκεια της ζωής μας, η συσσώρευση ελεύθερων ριζών στα κύτταρα προκαλεί φαινόμενα οξείδωσης που κάνουν τα κύτταρα να σκουριάζουν και συνεπώς να γερνούν.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου