19 Φεβ 2013

Οι αθέμιτες πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα στο στόχαστρο των Copa-Cogeca.


Οι βελτιώσεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., ιδίως η καταπολέμηση των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών, προς όφελος των παραγωγών αγροτών και των συνεταιρισμών, είναι οι προτεραιότητες της προεδρίας της σχετικής ομάδας εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, η οποία εξελέγη πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, στις 13 Φεβρουαρίου, πρόεδρος της ad hoc ομάδας εργασίας για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων των Copa-Cogeca επανεξελέγη πρόεδρος ο Peter Kendall από το
Ηνωμένο Βασίλειο, για διετή θητεία. Επίσης, εξελέγησαν ως αντιπρόεδροι ο Marc Rosiers από την Αγροτική Ένωση Βελγίου και ο Corrado Φινάρντι από την Ιταλίκή αγροτική οργάνωση Coldiretti.

Ο Peter Kendall διαθέτει αγρόκτημα στο Eyeworth, στο Ανατολικό Bedfordshire, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από μια πολύ παραδοσιακή μικτή μονάδα σε μια εντελώς καλλιεργήσιμη. Είναι τώρα στην τέταρτη θητεία του ως πρόεδρος της Εθνικής Αγροτικής Ένωσης NFU, από το 2006. Ενώ προηγουμένως ήταν πρόεδρος ομάδας εργασίας για τα δημητριακά της NFU καθώς και αναπληρωτής πρόεδρος.

Μιλώντας μετά την εκλογή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Kendall είπε: «Είναι τιμή μου να προεδρεύσω για ακόμη 2 χρόνια στην ad-hoc ομάδα εργασίας για την τροφική αλυσίδα, τα θέματα της οποίας εξακολουθούν να αποτελούν προσωπική προτεραιότητα για μένα.

Σε μια εποχή που αναμένεται η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η περικοπή των γεωργικών δαπανών, είναι σημαντικότερο από ποτέ να εξασφαλιστεί ότι η αγορά θα λειτουργεί ομαλά για τους αγρότες. Ο αντίκτυπος των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων για τη γεωργία είναι πολύ σαφής. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω τη συνέχιση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για την εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου να προσπαθήσει να βρει μια λύση σε αυτά τα προβλήματα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η τεράστια ανισορροπία δυνάμεων σε αυτή και η μείωση των αποδόσεων των αγροτών. Πιστεύουμε ότι μια εθελοντική προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νομικό πλαίσιο. Ένα τέτοιο μικτό σύστημα με τη λειτουργία εθελοντικών κωδίκων που υποστηρίζεται από ανάλογη νομοθεσία για τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές μπορεί πράγματι να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του εφοδιασμού τροφίμων».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να τονιστεί η αρνητική επίδραση που έχουν αυτές οι πρακτικές για τον αγροτικό τομέα και είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία σχετικής νομοθεσίας. Όπως τόνισε οι Copa - Cogeca ετοιμάζουν λεπτομερείς θέσεις για το εν λόγω θέμα.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου