Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον
ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και
σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.
Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα
σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).
Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει
τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως
η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την
έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.
Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την
φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι
Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του
πανεπιστημίου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή
& Έρευνα των Τροφίμων» (MNFR),
ενώ οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως
μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σουλφοραφάνη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του
προστάτη και του μαστού.
Έως τότε, συνιστούν στους άντρες να τρώνε συστηματικά ωμό
μπρόκολο ή/και κουνουπίδι, σε ποσότητα ίση με 1,5 φλιτζάνι (ή 140 γραμμάρια).
Πηγή: Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου