6 Μαρ 2013

«Συνεργούν» από κοινού Κρητικές και Κυπριακές εταιρείες τροφίμων.


Με ένα δημιουργικό «πάντρεμα» των κορυφαίων κρητικών και κυπριακών προϊόντων από τους κλάδους των τροφίμων και των ποτών και με… ανάδοχο το κοινοτικό έργο «Συνεργώ», του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας των δύο νήσων, δίνουν παρών στην 22η Διεθνή Έκθεση του κλάδου «Detrop», τα Επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.



Ενώνοντας τις δυνάμεις τους συνολικά 34 επιχειρήσεις από την Κρήτη (οι 26) και την Κύπρο (οι 8) θα παρουσιάσουν στο κοινό και τους εμπορικούς επισκέπτες μια σειρά μοναδικών κι υψηλής ποιότητας προϊόντων του αγροτικού τομέα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, σαπούνια, μπαχαρικά, πορτοκάλια, αβοκάντο, γκρέιπ φρουτ, αρτοσκευάσματα, μέλι, βότανα, οίνος, ζιβανία, αλλά και τυροκομικά προϊόντα.

Η κοινή προσπάθεια των 5 Επιμελητηρίων, που αποδεικνύει ότι ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών συνεχίζει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις δράσεις εξωστρέφειας των δύο νήσων, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 20%.

Στο πλαίσιο του «Συνεργώ» που υλοποιείται από το 2011 και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές ενέργειες προώθησης και υποστήριξης της διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο νήσους, όπως επιχειρηματικές ανταλλαγές, συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις, workshops μεταξύ επιχειρηματιών, εκπαιδευτικά σεμινάρια επιχειρηματιών - στελεχών του κλάδου κλπ.

Η επιλογή της DETROP, ως ένας από τους «σταθμούς» του εξωστρεφούς ταξιδιού για τα κρητικά και τα κυπριακά προϊόντα έγινε με δεδομένο ότι η έκθεση έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, προβάλλει τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής φύσης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη σύγχρονης επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης αυτών, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές. Στο πλαίσιο, εξάλλου, της συμμετοχής των 5 Επιμελητηρίων στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου εκδήλωση στο Περίπτερο 13 (17:00-19:00), κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφερθούν εδέσματα και αντιπροσωπευτικά πιάτα της κρητικής και κυπριακής κουζίνας, που θα ετοιμάζονται στον χώρο από Κρητικό chef.

Του Λεωνίδα Λιάμη



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου