1 Νοε 2013

Βρήκε στα ύφαλα και μπάζει νερά η φορολογία των αγροτεμαχίων.

Κορυφώνονται το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις γύρω από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των επαγγελματιών αγροτών με ορίζοντα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το Μαξίμου θεωρεί  κίνηση καλής θέλησης την εξαίρεση των  κτισμάτων «ξεχνώντας» τις επιβαρύνσεις από τα αγροτεμάχια.Το
Μαξίμου θεωρεί κίνηση καλής θέλησης την εξαίρεση των κτισμάτων «ξεχνώντας» τις επιβαρύνσεις από τα αγροτεμάχια.
Την ώρα που καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα δηλώνουν έτοιμοι για «ανένδοτο» διαρκείας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, μεγάλη μερίδα βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και ζητούν επιτακτικά αλλαγές. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην τον ψηφίσουν σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση στην τωρινή του μορφή.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται οχυρωμένος πίσω από τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου (2,9 δισ. ευρώ) και την περιβόητη ανάγκη «διεύρυνσης» της φορολογικής βάσης. Το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου παρουσιάζουν ως «κίνηση καλής θέλησης» την εξαίρεση των γεωργικών κτισμάτων «ξεχνώντας» όμως τις δυσανάλογες και, σε πολλές περιπτώσεις άνευ λογικής βάσης, επιβαρύνσεις που φέρνει για τους επαγγελματίες του χώρου η φορολόγηση των αγροτεμαχίων.



Παράταση του τέλους ακινήτων για ένα χρόνο προτείνουν βουλευτές της ΝΔ

Ενδεικτική των τριβών που προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η πρόταση για διατήρηση για ένα χρόνο ακόμα του έκτακτου τέλους ακινήτων προκειμένου να μη φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και «να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να προετοιμαστεί καλύτερος ο νέος ενιαίος φόρος».

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι  και στηρίχθηκε από 30 βουλευτές κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 80 στον αριθμό) με τον Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος του κόμματος αλλά και να καμφθούν οι αντιδράσεις που μεγάλη μερίδα βουλευτών της περιφέρειας κυρίως εκφράζει για το νέο φόρο.

Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Κωσταντίντος Βλαχογιάννης κ.α. πρότειναν να διατηρηθεί για ένα χρόνο ακόμα το έκτακτο τέλος (το γνωστό «χαράτσι» και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση 10% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες και αύξηση για τις μεγάλες. Σύμφωνα με τους ίδιους, με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ο στόχος βεβαίωσης φόρου 3,5 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ (τόσα είναι τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί από το νέο ενιαίο φόρο).

Η απάντηση, ωστόσο, του κ. Στουρνάρα ήταν ότι η διατήρηση του «χαρατσιού» δεν είναι δυνατή καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Σύγκρουση δύο "μπλοκ"

Όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της Τετάρτης, εντός της ΝΔ έχουν διαμορφωθεί δύο «μπλοκ» βουλευτών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων: Το ένα συγκροτούν βουλευτές από την περιφέρεια και περιλαμβάνει τόσο την «ομάδα των 22» (η οποία, με επικεφαλής τον κ. Τζαμτζή κατέθεσε την ερώτηση που οδήγησε στην αναδίπλωση του υπουργείου για το θέμα των αγροτικών κτισμάτων) αλλά και βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Η ομάδα αυτή πιέζει για ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και, κυρίως, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το έτερο «γκρουπ» αποτελείται κυρίως από βουλευτές από τα αστικά κέντρα που επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στα ακίνητα και ζητούν να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση της αστικής τάξης.  Χαρακτηριστική ήταν η φράση της –εκλεγμένης στην Α’ Αθήνας- Φωτεινής Πιπιλή κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης: «Κατανοώ τους βουλευτές της περιφέρειας, όμως αλλά τι θα γίνει με την εξωφρενική φορολόγηση των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό;»

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει όλες τις προτάσεις των βουλευτών και τους κάλεσε να τις υποβάλουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα- με την προϋπόθεση, όμως, να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες». Δηλαδή  ζήτησε να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην διαταραχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου φόρου.


«Παράθυρο» για αλλαγές από Βενιζέλο

Το θέμα απασχόλησε και τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο οι οποίοι νωρίτερα την Τετάρτη είχαν δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς, πάντως, να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

Αμφότεροι μίλησαν για την ανάγκη «βελτιώσεων» στους συντελεστές εμμένοντας ωστόσοστη διεύρυνση της φορολογικής βάσης «ώστε να πληρώσουν λιγότερα περισσότεροι». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, επικαλούμενος την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις μέχρι τη Δευτέρα όπου, εντός απροόπτου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ξεχωριστή σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για το φόρο στα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.


Aκονίζουν... τα μαχαίρια ενόψει συλλαλητηρίου οι Κρητικοί

Από χωριό σε χωριό πάνε τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου για να ενημερώσουν τους αγρότες σχετικά με το μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου. Είναι όπως λένε ανυποχώρητοι ως προς το αίτημα της μη φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης για τη μη φορολόγηση των στάβλων και των αποθηκών, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το νομοσχέδιο από το οποίο θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν και άλλα γελοία σημεία στο ίδιο νομοσχέδιο. Το ξέρετε ότι ένα πάρκινγκ που βρίσκεται για παράδειγμα κοντά σε ένα νοσοκομείο, φορολογείται λιγότερο από ένα λιόφυτο; Το πάρκινγκ φορολογείται με συντελεστή 1,5 και το λιόφυτο με 1,8» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζει επίσης πώς θα φορολογηθεί το…αμπέλι. Είναι μήπως….μονοετής ή δενδρώδης καλλιέργεια;».



Συσκέψεις στους δήμους

Στο μεταξύ, σύσκεψη με τα στελέχη του αγροτικών συνεταιρισμών  των ομάδων παραγωγών καθώς και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Βιάννου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 12  το μεσημέρι.

Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βιάννου με  την παρουσία του προεδρείου της ΟΑΣΝΗ και ο σκοπός είναι η ενημέρωση των αγροτών του Δήμου Βιάννου για το σχέδιο νόμου που αφορά στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και  τη συμμετοχή τους  στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Απόψε θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο με πρώτο θέμα την στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων για να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων . Η εισήγηση του Δημάρχου Βιάννου είναι προς την κατεύθυνση να είναι κλειστός ο Δήμος την ημέρα της κινητοποίησης καθώς και να διαθέσει τα λεωφορεία του  προκειμένου να μεταφερθούν στο Ηράκλειο όσοι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση των αγροτών.

Ανάλογες συναντήσεις γίνονται στους δήμους όλης της Κρήτης.


Ανησυχία από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κινητικότητα από την πλευρά των βουλευτών Κρήτης της ΝΔ που έχουν θορυβηθεί από τις αντιδράσεις των αγροτών. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χθες το βράδυ πήγε στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς του Οικονομικού επιτελείου κκ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα και Μαυραγάνη σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ο κ. Κεφαλογιάννη σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η περαιτέρω επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος είναι ανεπίτρεπτη, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη  και ο οικογενειακός χαρακτήρας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπου από το σύνολο του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα (2010: 1.132.870 άτομα από 1.508.190 άτομα το 2007)ένα συντριπτικό ποσοστό(98%)αφορά σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με μέσο όρο ιδιοκτησίας 49.7 στρέμματα».

 
 Αντιδράσεις και από ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη τονίζουν ότι η γη αποτελεί παραγωγικό εργαλείο και δεν επιτρέπεται  να φορολογείται με έναν απόλυτα ισοπεδωτικό τρόπο ανεξάρτητα από την αξία της, το είδος της καλλιέργειας, την αποδοτικότητά της και το παραγόμενο εισόδημα που αποφέρει. Το νομοσχέδιο αυτό αποθαρρύνει τους νέους ανθρώπους από την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή, δεν επιδέχεται βελτιώσεων και πρέπει επιτέλους να καταδικαστούν οι ισοπεδωτικές κυβερνητικές πολιτικές. Δήλωσαν ότι θα  το καταψηφίσουν και κάλεσαν και τους κυβερνητικούς βουλευτές να το καταψηφίσουν διαφορετικά θα είναι υπόλογοι. Επεσήμαναν πως αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, κανείς πια δεν ξεγελιέται. Σημείωσαν πως δεν παίζουν το παιχνίδι της αθωότητας και της σημειολογίας και ότι θα είναι αλληλέγγυοι και οι ίδιοι αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και σε τοπικό επίπεδο (υπάρχει ανακοίνωση-θέση της ΝΕ Ηρακλείου) και σε κεντρικό επίπεδο και μέσα στο κοινοβούλιο και στην οργάνωση και ενίσχυση του αγώνα στην κοινωνία.



Γιάννης Τσατσάκης- Πέλλα Λασηθιωτάκη


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου