1 Νοε 2013

Β. Κωστέτσος: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς πρώτη ύλη.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς πρώτη ύλη, για να στηρίξουμε τη μόδα μας» αναφέρει σε συνέντευξή του ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος.


Σύμφωνα με τον ίδιο «δυστυχώς δεν χρησιμοποιώ ελληνικό βαμβάκι, αν και θα το ήθελα πολύ. Έχετε εντοπίσει ένα από τα βασικότερα προβλήματα στη βιομηχανία της μόδας, κάτι το
οποίο δε συμβαίνει τώρα αλλά ήδη από τη δεκαετία του ΄60. Η ιστορία αυτή με το βαμβάκι φαίνεται ότι περνά αδιάφορη και σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς κι απέναντι στην ίδια την πολιτεία. Δεν έγινε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση τι χρειάζεται η αγορά, ένας διάλογος με όλους τους κλαδικούς φορείς. Με πονάει πάρα πολύ κι εμένα αλλά κι άλλους σχεδιαστές ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελληνική πρώτη ύλη, να χρησιμοποιήσουμε ελληνικό βαμβάκι».

Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει ότι «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς πρώτη ύλη. Το ελληνικό βαμβάκι φεύγει στο εξωτερικό κι η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να το στηρίξει. Σχεδιάζω από τα 14 μου χρόνια κι είμαι αναγκασμένος να εισάγω υφάσματα απέξω, αντί να παίρνω από τη χώρα μου και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Δεν το βλέπω μόνο ως σχεδιαστής, επιχειρηματίας, επαγγελματίας, όπως θέλετε πείτε το. Το βλέπω και σαν Έλληνας. Είμαστε η μόνη χώρα χωρίς πρώτη ύλη, για να στηρίξουμε τη μόδα μας. Είναι τραγικό.

Δεν μιλώ για πράγματα πολύπλοκα, μιλώ για απλά υφάσματα. Παλαιότερα υπήρχε τουλάχιστον μια τεράστια βιομηχανία, η Πειραϊκή Πατραϊκή, που θα μπορούσε να βοηθήσει κι εμάς, τη βιομηχανία της μόδας, αλλά την κατακλέψανε όσοι την ανέλαβαν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν φταίει το κράτος γι’ αυτό, ο κ. Κωστέτσος απαντά τα εξής: «Υπήρξαν διάφοροι κλάδοι πλεκτικής, οικοτεχνίας, που τους στήριζε, αλλά λειτουργούσαν με λογικές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ΄50` αντί να παντρέψουμε την μόδα με το μετάξι μας και να βγάλουμε ωραία ελληνικά πράγματα καινούργια. Σήμερα, είμαστε αναγκασμένοι να φέρνουμε απέξω πρώτη ύλη κι εδώ να κάνουμε τα τυπώματα. Πάντως είσθε ο δεύτερος άνθρωπος που με ρωτά για το ελληνικό βαμβάκι. Θυμάμαι κάποτε στη Νέα Υόρκη μου πήραν συνέντευξη νομίζω από το Woman's World Daily. Στα ρούχα που σχεδιάζω, επειδή πάντα λάτρευα τη δασκάλα μου, υπάρχει η συμμετρία των Αρχαίων Ελλήνων. Υπάρχουν μαίανδροι, πιέτες αρχαιοελληνικές κι ελληνική δωρική γραμμή. Είχαν δει λοιπόν τους μαραθωνοδρόμους, την Αφροδίτη, που ήταν ρούχα, μεταξωτά και βαμβακερά. Με ρώτησαν από που παίρνω πρώτη ύλη. Ντράπηκα που τους είπα ότι ήταν από Γαλλία κι Ιταλία. Με κοίταξαν περίεργα, παρόλο που κι εγώ θα ήθελα τα υφάσματα, να είναι ελληνικά».

Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου