4 Νοε 2013

Τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού ο πρωτογενής τομέας.

Σημαντικό τροφοδότη του τουρισμού αποτελεί ο πρωτογενής τομέας όπως προκύπτει από έρευνα για την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων στο πρωινό στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης.


Τα στοιχεία αποτελούν μέρος έρευνας μεγάλης κλίμακας που
διερευνά το ρόλο του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου, ενώ τα αποτελέσματα της, προσφέρουν τη δυνατότητα εκτιμήσεων και για το σύνολο της χώρας, καθώς η Κρήτη αποτελεί την καλοκαιρινή μητρόπολη» του ελληνικού τουρισμού καθώς προσελκύει (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) το 35% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, ενώ συγκεντρώνει το 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού.

Η έρευνα κατέγραψε την ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση προϊόντων που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία στο πρωινό και εκτίμησε, μεταξύ άλλων, τη ζήτηση που προκύπτει για μια σειρά αγροτικά προϊόντα στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816 γρ. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωϊνού όσον αφορά στο Δήμο Χερσόνησου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Περιφέρειας αγγίζει τους 15.000 τόνους.

Το εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία από την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχεία της Χερσονήσου εκτιμάται σε 6,5-11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας υπολογίζεται ότι φτάνει τα 18,5-33 εκατ. ευρώ.

Πρώτα, σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων, είναι τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 209γρ., το γάλα (92γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81γρ.). Ακολουθούν είδη αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας και οι συμπυκνωμένοι χυμοί.

Μάλιστα, αδιαμφισβήτητος «σταρ» του πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το καρπούζι με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση που φθάνει τα 83 γρ. ενώ ακολουθούν το γάλα εβαπορέ (54 γρ.), τα πορτοκάλια (47 γρ.) και οι ντομάτες (45 γρ.).

Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργείται από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Γεράσιμο Ζαχαράτο.

Οι 10 ομάδες προϊόντων πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση




Μ.Μ

Δείκτες Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης

ανά ΠΡΩΙΝΟ

Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού

 %*

 Δήμος Χερσ/σου

Περιφέρεια Κρήτης

1

ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,209

1.308.394

3.825.278

25,6%

2

ΓΑΛΑ

Λίτρα

0,092

577.146

1.687.368

11,3%

3

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,081

509.379

1.489.244

10,0%

4

ΨΩΜΙ -ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ - ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

Κιλά

0,068

427.625

1.250.223

8,4%

5

ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ - ΠΙΤΕΣ-ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ - ΚΕΙΚ - ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

Κιλά

0,052

323.979

947.198

6,3%

6

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Κιλά

0,043

270.158

789.846

5,3%

7

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Κιλά/ Λίτρα

0,040

249.198

728.567

4,9%

8

ΤΥΡΙΑ

Κιλά

0,034

216.408

632.700

4,2%

9

ΦΡΟΥΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Κιλά

0,029

185.013

540.911

3,6%

10

ΧΥΜΟΙ

ΣΥΜΠΥ/ΜΕΝΟΙ

Κιλά/ Λίτρα

0,025

153.930

450.037

3,0%



* Το % υποδηλώνει τη συμμετοχή του προϊόντος στο σύνολο των προϊόντων που καταναλώνονται στο πρωινό.



Τα 10 προϊόντα πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση




Μ.Μ

Δείκτες Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης

ανά ΠΡΩΙΝΟ

Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού

 %*

 Δήμος Χερσ/σου

Περιφέρεια Κρήτης

1

ΚΑΡΠΟΥΖI

Κιλά

0,083

517.831

1.513.953

10,1%

2

ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ

Λίτρα

0,054

340.224

994.693

6,6%

3

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ    

(βρώσιμα & χυμού)

Κιλά

0,047

292.336

854.686

5,7%

4

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Κιλά

0,045

281.216

822.175

5,5%

5

ΓΙΑΟΥΡΤΙ  (ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ / ΕΔΕΣΜΑ / ΠΡΟΒΕΙΟ)

Κιλά/ Λίτρα

0,040

249.177

728.506

4,9%

6

ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ

Λίτρα

0,025

154.574

451.918

3,0%

7

ΠΕΠΟΝΙΑ

Κιλά

0,020

123.665

361.554

2,4%

8

ΜΠΕΙΚΟΝ

Κιλά

0,015

94.900

277.454

1,9%

9

ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,015

93.147

272.329

1,8%

10

ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Κιλά

0,015

91.874

268.606

1,8%



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου