25 Νοε 2013

Συνεργασία σε τρόφιμα, γεωργία και βιοτεχνολογία για Κίνα –ΕΕ.

Μνημόνιο συνεργασίας για την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και της βιοτεχνολογίας υπέγραψαν η Κομισιόν με την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS), την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.


Συγκεκριμένα, η νέα αυτή πρωτοβουλία θα εξασφαλίσει, ουσιαστική και ισορροπημένη κοινή δραστηριότητα συνεργασίας
στους  παραπάνω τομείς. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Διάλογος Συνεργασίας Καινοτομίας ΕΕ - Κίνας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον D. Cioloş αρμόδιο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, τον M. Geoghegan - Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, τον T. Borg αρμόδιο για την υγεία και τον J. Potocnik αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Από την κινεζική πλευρά, υπεγράφη από τον Li Jiayang, πρόεδρος του CAAS και αναπληρωτή υπουργού Γεωργίας.



Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για μια φιλόδοξη στρατηγική μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς των τροφίμων, γεωργίας και βιοτεχνολογίας, με βάση την μακρόχρονη συνεργασία ΕΕ-Κίνας στην έρευνα και στην καινοτομία, στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012, ο Επίτροπος Cioloş υπέγραψε το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ - Κίνας για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη με τον κινέζο υπουργό Γεωργίας, κ. Han Changfu. Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας επομένως, θεωρείται επίσης ως μια περαιτέρω ενίσχυση του Σχεδίου Αγροτικής Συνεργασίας που υπεγράφη το 2012, όπου η αγροτική έρευνα είχε ήδη συμπεριληφθεί ως βασικός τομέας για μελλοντική συνεργασία.


Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συνεργασίας, η ΕΕ και η Κίνα θα:
εκμεταλλευτούν τα αντίστοιχα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας (Ορίζοντας 2020 της ΕΕ και ASTIP - κινεζικό πρόγραμμα γεωργικής καινοτομίας) για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και τη βελτίωση των μηχανισμών συνεργασίας.
θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν από κοινού συντονισμένα ερευνητικά προγράμματα και θα υποστηρίξουν κοινά ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες που θα βασίζονται σε προσδιορισμένες κοινές προκλήσεις και κοινούς στόχους.
ενισχύσουν τις θέσεις τους με την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και θα καταπιαστούν με την εξεύρεση βιώσιμου μοντέλου της γεωργίας, την ανάπτυξη ,μιας υγιούς βιο - οικονομίας και, τελικά , τη βελτίωση των εμπορικών τους σχέσεων.
δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους εξής τομείς προτεραιότητας κοινού ενδιαφέροντος: επιστήμη τροφίμων, διαχείριση αποβλήτων τροφίμων, βιώσιμη γεωργία, ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών και βιο-έλεγχος, χαμηλές εισροές και συστήματα βιολογικής γεωργίας, βιώσιμη διαχείριση υδάτων και εδάφους, συστήματα υγείας των ζώων και αειφορική εκτροφή ζωικού κεφαλαίου, αστική γεωργία που θα συμβάλει στο αστικό «πρασίνισμα»,
επενδύσουν στη βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των νέων πηγών βιομάζας.


Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου