22 Νοε 2013

Κυπριακή «μάχη» για το χαλούμι.

Αγώνα δρόμου, ανάλογο με αυτόν που έδωσε η Ελλάδα για την κατοχύρωση της ονομασίας «φέτα», δίνει η Κύπρος για το χαλούμι στην Ευρωπαική Ένωση.


Συγκεκριμένα, κυπριακή αντιπροσωπεία, είχε συνάντηση με στελέχη των Βρυξελλών για το θέμα της ονομασίας του χαλουμιού, με τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία
περίπτωση δεν θα δεχτούν κατοχύρωση του χαλουμιού με λιγότερη ποσότητα από 50% στο αιγοπρόβειο γάλα.

Στη συνάντηση η πλευρά της Κύπρου παραδέχθηκε ότι σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος απ' ό,τι προβλέπεται στην αίτηση που αξιολογείται και αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν με τη νέα χρονιά. Η αντιπροσωπεία πρότεινε να γίνει μια νέα αρχή, ώστε η χρήση του αιγοπρόβειου να ανέρχεται αρχικά στο 20% και σταδιακά να αυξάνεται με σκοπό σε μια 10ετία το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 50%.

Μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να παραχωρήσουν μεταβατική περίοδο 10 χρόνων ώστε να γίνει κατορθωτό να χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα σε ποσοστό 50%.


Πηγή: πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου