17 Νοε 2013

Αποξηραμένα φρούτα: ένα υγιεινό σνακ.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα σημαντικά υγιεινό σνακ σε όλο τον κόσμο. Με τον μοναδικό συνδυασμό γεύσης/αρώματος, θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και φυτοχημικών ή βιοδραστικών ενώσεων, είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή και αποτελούν ένα μέσο για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και στην πραγματική κατανάλωση. Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται από διατροφικής άποψης ισοδύναμα με τα φρέσκα φρούτα και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο να αποθηκευτούν, είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και μπορούν άνετα να ενσωματωθούν σε άλλα τρόφιμα και συνταγές.

Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα, οι σταφίδες, τα
ροδάκινα, τα μήλα και τα αχλάδια αναφέρονται ως “συμβατικά” ή “παραδοσιακά” αποξηραμένα φρούτα. Από την άλλη πλευρά, κάποια φρούτα όπως τα βατόμουρα (blueberries), τα κράνμπερυ, οι φράουλες, τα κεράσια και τα μάνγκο έχουν εγχυθεί με διαλύματα ζάχαρης ή συμπυκνωμένων χυμών φρούτων πριν την ξήρανση. Κάποια προϊόντα που πωλούνται ως αποξηραμένα φρούτα όπως η παπάγια ή ο ανανάς είναι στην πραγματικότητα ζαχαρωμένα φρούτα.

Οι ερευνητές Cesarettin Alasalvar και Fereidoon Shahidi μελέτησαν τα οχτώ “παραδοσιακά” αποξηραμένα φρούτα που αναφέρθηκαν παραπάνω και ανάμεσα σε άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
Τα αποξηραμένα φρούτα, γενικά, είναι μια καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού) και όπως αναμενόταν ήταν κενά σε trans λιπαρά και χοληστερόλη.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι πιο θερμιδογόνες είναι οι σταφίδες (299kcal/ 100g) και ακολουθούν οι χουρμάδες (282kcal/100g).
Είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Το υψηλό ποσοστό (3,7-9,8g/100g) που περιέχουν μας βοηθά να φτάσουμε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνιστώνται για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων καταστάσεων, όπως δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, εκκολπωματίτιδα, καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ανήκουν στις κυριότερες πηγές καλίου στη διατροφή διάφορων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Αυξάνοντας τη διαιτητική πρόσληψη καλίου μπορούμε να μειώσουμε  την αρτηριακή πίεση.
Ανάμεσα στα οχτώ είδη αποξηραμένων φρούτων που εξετάστηκαν, τα ροδάκινα είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα, ενώ τα μήλα τη μικρότερη.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι καλές πηγές σιδήρου και φωσφόρου.
Τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα ροδάκινα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
Παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία συναντώνται σε μικρό βαθμό στη σύγχρονη διατροφή:
-VitA:  βερύκοκα (180μg/ 100g), ροδάκινα(108μg/100g)
-Vit K: δαμάσκηνα
-VitE:  βερύκοκα (4,33 mg/100g)
-Κάλιο: βερύκοκα (1162 mg/100g), ροδάκινα (996 mg/100g)
-Ασβέστιο: σύκα (162 mg/100g)

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοχημικά, τα αποξηραμένα φρούτα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Γενικά, περιέχουν μικρή ποσότητα VitC. Τα παραδοσιακά αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν πρόσθετα ζάχαρα. Επιλέξτε αυτά και όχι εκείνα που είναι καλυμμένα με ζάχαρη.


Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων αποτελεί ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή. Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες χρόνιες παθήσεις. Εάν δυσκολεύεστε να φάτε φρούτα, ξεκινήστε με τα αποξηραμένα˙ το μικρό μέγεθος και η υπέροχη έντονη γεύση τους τα καθιστούν ιδανικά και βολικά για ένα γρήγορο σνακ που μπορείτε να κουβαλάτε πάντα μαζί σας! Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που αξίζει να πειραματιστείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου