23 Νοε 2013

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα μας.

Ίσως οι περισσότεροι από εσάς νομίζουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι απλά για διακόσμηση, για να ομορφύνουν τον χώρο˙ όμως στην πραγματικότητα κάνουν πολύ περισσότερα! Έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν επικίνδυνες τοξίνες από τον αέρα και να αφήνουν τον χώρο καθαρό και ασφαλή.

Τρεις είναι οι βασικές τοξίνες που συναντώνται συχνά μέσα στο σπίτι:
-Βενζόλιο
-Φορμαλδεΰδη
-Τριχλωροαιθυλαίνιο

Αυτά τα χημικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συνθετικών ουσιών που τις περισσότερες
φορές αναδύονται με έντονη οσμή από καινούρια αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, χαλιά κτλ.), σπρέι, καθαριστικά ή βαφές.
Μία από τις πρώτες έρευνες που διενεργήθηκαν ήταν από τους επιστήμονες της NASA το 1989, οι οποίοι μελέτησαν διάφορα φυτά εσωτερικού χώρου στην προσπάθειά τους να βρουν τα καταλληλότερα για υγιές κλειστό περιβάλλον σε μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς.

Όμως, κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και στη γη, καθώς εκείνο το διάστημα είχε αρχίσει η ανάπτυξη των ενεργειακών κτιρίων (= πιο «αεροστεγείς» χώροι για εξοικονόμηση ενέργειας) και πολλών μοντέρνων συνθετικών υλικών. Όλα αυτά οδήγησαν στο «Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», όπως αυτό έγινε γνωστό, όπου οι τοξίνες από τα συνθετικά υλικά συγκεντρώνονταν στα “σφραγισμένα” κτίρια, κάνοντας τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν.

Η λύση λοιπόν βρέθηκε στη φύση! Η αρχή έγινε από τον Δρ. Wolverton και τους συνεργάτες του (1989) και έκτοτε ακολούθησαν και άλλοι. Βρέθηκε ότι όλα τα φυτά μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε κάποιο βαθμό, αλλά κάποια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Από τις πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παρακάτω φυτά είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά για καθαρισμό των εσωτερικών χώρων:

-Σπαθίφυλλο
-Χαμαιδωρέα ξυλώδης 
-Ζέρμπερα
-Δράκαινα «Ζανέτ»
-Δράκαινα Μαρτζινάτα
-Δράκαινα Μασανζιάνα
-Δράκαινα Βαρνέκι
-Φίκος Μπέντζαμιν
-Πόθος δίχρωμος
-Αρέκα
-Φτέρη «Μποστονιένσις»

Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε φυτά στο σπίτι ή το γραφείο, ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα και να δημιουργήσετε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για να ζείτε και να εργάζεστε, όπου όλοι θα αισθάνονται καλύτερα, θα αποδίδουν ευκολότερα και θα απολαμβάνουν την καθημερινότητα περισσότερο!



Πηγή:www.behealthybehappybeyou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου