29 Νοε 2013

Ανθεκτικά μπιζέλια στους μύκητες έφτιαξαν οι επιστήμονες του USDA.

Νέες ποικιλία μπιζελιών, οι οποίες θα προσφέρουν στους καλλιεργητές μία επιπρόσθετη ασφάλεια ενάντια στους μύκητες που προκαλούν τις λεγόμενες τήξεις των φυταρίων και οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις τελικές αποδόσεις από 20 έως 100% αναπτύχθηκαν από επιστήμονες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA).



Οι νέες αυτές ποικιλίες φυτών φαίνεται να έχουν ανθεκτικότητα στο μύκητα Aphanomyces euteiches, ο οποίος προσβάλει τις ρίζες και το υπόγειο στέλεχος των ευαίσθητών μπιζελιών, προκαλώντας σήψεις και καχεκτική ανάπτυξη των φυτών.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του USDA, η αντιμετώπιση με μυκητοκτόνα δεν αποτελεί επιλογή, οπότε οι καλλιεργητές, είτε θα πρέπει να αποφεύγουν τη σπορά σε αγρούς με ιστορικό μολύνσεων, είτε θα πρέπει να προχωρήσουν σε αμειψισπορά καλλιεργώντας για ένα διάστημα φυτά που δεν είναι ξενιστές του συγκεκριμένου μύκητα, μέχρι ο αριθμός των μολυσμάτων να πέσει σε αποδεκτά επίπεδα.



Ωστόσο, η αποφυγή και η αμειψισπορά δεν είναι πάντα οικονομικά εφικτές. Επιπλέον, η βελτίωση του μπιζελιού για αντοχή στο συγκεκριμένο μύκητα έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με τη Rebecca McGee, από την ομάδα γενετιστών του USDA, για δύο κυρίως λόγους:

(α) η αντοχή των μπιζελιών στον Aphanomyces euteiches εξαρτάται από πολλά γονίδια και
(β) τα γονίδια που προσδίδουν ανθεκτικότητα στην ασθένεια αυτή συνδέονται με ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά.

Ως εναλλακτική λύση, η Rebecca McGee και άλλοι επιστήμονες προσπάθησαν και ανέπτυξαν σειρές φυτών μπιζελιού που ανέχονται με φυσικό τρόπο την παρουσία του συγκεκριμένου παθογόνου, χωρίς όμως να επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό όπως και οι ευαίσθητες ποικιλίες μπιζελιού και έτσι η μείωση των τελικών αποδόσεων να περιορίζεται σημαντικά.

Γιαννακοπούλου Φανή

Πηγή:www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου