6 Φεβ 2014

Ανεβαίνει προς τα 15.000 ευρώ το όριο για την ένταξη στα βιβλία.

Στην αύξηση του εισοδηματικού πλαφόν για την έναρξη λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης προανήγγειλε ότι το όριο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα).


Aλλαγές έρχονται και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις οι οποίες θα υποβάλλονται ανά εξάμηνο ή ανά έτος.Aλλαγές έρχονται και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις οι οποίες θα υποβάλλονται ανά εξάμηνο ή ανά έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική εντολή φέρεται να έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό στον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών σε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών κοινωνικών ομάδων και φορολογουμένων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα θα αναφέρεται επίσης ότι οι αγρότες θα υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις όχι ανά μήνα όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά κάθε έξι μήνες ή ανά έτος, δηλαδή μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Επίσης, αναμένεται να μειωθούν στο μισό και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. με έσοδα έως 10.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις έως 5.000.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ακόμα να προχωρήσει και σε μείωση έως 50% των προστίμων για φορολογικές παρατάσεις ενώ αλλαγές θα έρθουν και στον τρόπο προσδιορισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας κατά την πώληση.



Παράταση ενός χρόνου ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Έτος προσαρμογής στο νέο φορολογικό καθεστώς ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι το 2014, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η οργάνωση θεωρεί ότι οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών πρέπει να έχουν ισχύ από 1/1/2015 ώστε να δοθεί δυνατότητα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν τα προβλήματα και, επιπλέον, οι φοροτεχνικοί και οι αγρότες να α έχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης, κατανόησης και προσαρμογής στο νέο φορολογικό πλαίσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ λαμβάνοντας υπ’ όψη του :


1.      Ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης των Κοινωνικών Εταίρων όταν συζητήθηκαν ως νομοσχέδια οι σήμερον ισχύοντες νόμοι 4093/2012 και 4223/2013.


2.      Ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διορθωθούν κραυγαλέες αρνητικές προβλέψεις των παραπάνω νόμων.


3.      Ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι επισημάνσεις και προτάσεις που κατέθεσε προς τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κύριο Χάρη Θεοχάρη, για διόρθωση και βελτίωση της ΠΟΛ 1281/2013.


4.      Ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε «ευήκοα ώτα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.


Απεφάσισε ομόφωνα σαν ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης των εντεινόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, να απευθυνθεί στους κ.κ. αρχηγούς των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, τόσον προς τον Πρωθυπουργό κύριο Αντώνη Σαμαρά όσον και προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο και να τους ζητήσει να ασχοληθούν προσωπικά με την διαμορφωμένη αρνητική κατάσταση στον αγροτικό τομέα, δίνοντας εντολή, όσα νομοθετήθηκαν για την φορολογία των αγροτών να έχουν ισχύ από 1.01.2015, δηλαδή το έτος 2014 να είναι έτος προσαρμογής, ώστε να δοθεί δυνατότητα, αφ’ ενός στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν εξαντλητικά και ορθά, τα προκύπτοντα προβλήματα και αφ’ ετέρου οι φοροτέχνες και οι υπόχρεοι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης, κατανόησης και προσαρμογής στο νέο φορολογικό πλαίσιο.


Εάν αυτό δεν αποφασισθεί άμεσα, ούτως ώστε στη συνέχεια να δοθεί η χρονική ευχέρεια να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα, τότε είναι σίγουρο, ότι αυτά που θα ακολουθήσουν θα διαμορφώσουν δραματικά αδιέξοδα στην αγροτική παραγωγή και στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας».

Tσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου