8 Φεβ 2014

Διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης για την ασφάλεια προϊόντων κρέατος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων Green Week που έλαβε χώρα στο Βερολίνο το χρονικό διάστημα 16 me 25.1.2014, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα την ασφάλεια των προϊόντων κρέατος, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλείς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Συναφών
Συνδέσμων Παραγωγών από τις χώρες Ρωσία, Ολλανδία, Λιθουανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor) κ. Sergey Dankvert, σημείωσε ότι κοινός στόχος όσων συμμετείχαν στην ημερίδα είναι η ανάπτυξη και διατήρηση του διεθνούς εμπορίου.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε την σημασία που έχει η εθελοντική επιτήρηση της παραγωγής από τις ξένες εταιρείες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Τελωνειακή Ένωση (Ρωσική Ομοσπονδία, Λευκορωσία, Καζακστάν), ούτως ώστε να προβαίνουν από μόνες τους στη λύση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Επίσης, ο κ Danvert, δήλωσε ότι η προσχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΠΟΕ είχε ως αποτέλεσμα τον εξαπλασιασμό του κονδυλίου της Υπηρεσίας του για την πραγματοποίηση ελέγχων στην εγχώρια αγορά και παρατήρησε ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρά ελαττώματα στην τοπική παραγωγή γάλακτος, μελιού και ψαριών, ενώ έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό η χρήση αντιβιοτικών. Ανάλογοι έλεγχοι σε εισαγόμενα προϊόντα είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις. Τέλος ο κ. Dankvert τόνισε ότι κύριος στόχος της Υπηρεσίας του είναι να φέρει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων στα επίπεδα που υπήρχαν πριν 20-30 χρόνια, όταν η χρήση των ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών δεν υιοθετηθεί ευρέως.

Οι εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των χωρών της Ε.Ε. τόνισαν, ότι οι Υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμόρφωσης των εξαγομένων προϊόντων σύμφωνα με όσα απαιτούνται από την νομοθεσία της Τελωνειακής Ένωσης και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας, που θα βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου