4 Φεβ 2014

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή»

Το μπαλάκι στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ρίχνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το θέμα της μείωσης της τιμής του φρέσκου γάλακτος, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Γωγώ Κατσέλη, δηλώνοντας παράλληλα ότι κάθε πρόταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημιουργική κριτική.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και ξεκαθαρίζει ότι το ΥπΑΑΤ έχει προτείνει την αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων στα 20.000 ευρώ, το οποίο
και αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού έχει ως εξής:


Κύριε Υπουργέ, έχετε ταχθεί εναντίον της πρότασης του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος, πρόταση όμως που ενστερνίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς όπως υποστηρίζει  έτσι θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος στο ράφι.

«Κανείς δεν διαφωνεί με τη μείωση των τιμών στο γάλα ή σε οποιοδήποτε άλλο αγαθό. Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές οικονομικής ανέχειας. Σε κάθε, όμως, πρόταση θα πρέπει να εξετάζουμε τη σχέση κόστους-οφέλους. Αν το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος, ποιος ο λόγος να υιοθετήσεις την πρόταση; Και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος συμβαίνει ακριβώς αυτό. Οι ζημίες που θα υποστεί η ελληνική αγελαδοτροφία, αλλά και όσοι σχετίζονται με αυτόν τον κλάδο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από την αμφισβητούμενη μείωση στη τιμή που θα έχει το γάλα στο ράφι. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, θα κατακλυστούμε από εισαγόμενο γάλα, και αυτό θα είναι το τέλος του Έλληνα αγελαδοτρόφου. Και το όφελος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 5 λεπτά ημερησίως, ή 1,5 ευρώ το μήνα για κάθε οικογένεια, από τη μείωση των επιστροφών ληγμένων. Και μάλιστα όχι σίγουρα. Γιατί η μείωση του κόστους από τα ληγμένα μπορεί να πάει στις τσέπες άλλων και όχι του καταναλωτή».

Κάποιοι θα πουν όμως, ότι και 5 λεπτά μείωση είναι μείωση. Ο καταναλωτής σκέφτεται πρώτα τη τσέπη του και μετά τα συμφέροντα των διαφόρων ομάδων.

«Όπως σας είπα και αυτή η μείωση που αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, του 5%, κανείς δεν διασφαλίζει ότι θα φθάσει στο ράφι. Δείτε τι έγινε πρόσφατα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Υπήρξε καθολική μείωση τιμών; Γιατί το γάλα μακράς διάρκειας, σήμερα που μιλάμε, είναι ακριβότερο από το φρέσκο; Και γιατί δεν γίνεται τίποτε για τα περιθώρια κέρδους, που η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο; Επισημαίνω ότι η διαφορά της τιμής, από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, είναι στη χώρα μας κατά 35% υψηλότερη από την Ευρώπη». 

Εμμένοντας όμως στις αντιρρήσεις σας δεν δημιουργείτε πρόβλημα στις σχέσεις μας με έναν αξιόπιστο διεθνή οργανισμό όπως είναι ο ΟΟΣΑ αλλά και με την Τρόικα;

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως και κάθε πρόταση διεθνούς οργανισμού, δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή, τις εντολές των οποίων είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε απαρέγκλιτα. Θεωρώ πως ό,τι είναι ωφέλιμο και γόνιμο για την οικονομία μας να το υιοθετήσουμε. Ό,τι όμως δημιουργεί αρνητικές συνέπειες δεν μπορούμε παρά να το απορρίψουμε. Κάθε πρόταση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με δημιουργική κριτική. Εάν το είχαμε κάνει με το πρώτο μνημόνιο και το λάθος με τον πολλαπλασιαστή -που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν- δεν θα είχαμε την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα».

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά ενυπόθηκα δάνεια αποτελεί ανάσα για τον αγροτικό κόσμο. Μήπως είναι προάγγελος νέων παρεμβάσεων για μέτρα «ανακούφισης» των αγροτών;

«Η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» είναι πράγματι μια μεγάλη ανάσα για χιλιάδες αγρότες σε συνέχεια της προηγούμενης γενναίας ρύθμισης που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση Καραμανλή και τη διαγραφή των πανωτοκίων σε 68.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους. Όπως γνωρίζετε, η Αγροτική Τράπεζα είχε το προνόμιο να δεσμεύει υπερβολικές υποθήκες για τη διασφάλιση των δανείων της. Για 17.000 δάνεια αγροτών είχαν δεσμευθεί πάνω από 500.000 στρέμματα αγροτικής γης, που κινδύνευαν με πλειστηριασμούς. Επιπλέον με τους τόκους υπερημερίας εκείνης της εποχής, της τάξης του 36%, τα δάνεια έγιναν θηλιά για χιλιάδες παραγωγούς. Με αυτή τη ρύθμιση δεν χαρίζονται δάνεια, αλλά μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς και δίνεται δυνατότητα διευκόλυνσης στην αποπληρωμή τους. Ουσιαστικά απελευθερώνονται υποθήκες και διαγράφονται τα πανωτόκια. Θεωρώ ότι εφόσον συνεχίσουμε σε έναν δρόμο σταθερότητας και νοικοκυρέματος της οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε επιπλέον μέτρα, όχι μόνον για την ανακούφιση των αγροτών αλλά και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στην εγκύκλιο που αφορά στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες; Πάγιο αίτημά τους είναι να αυξηθεί το όριο των ακαθάριστων εσόδων από τα 10.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ.

«Γεγονός είναι ότι η εγκύκλιος άργησε να έρθει, παρόλο που εδώ και ένα χρόνο ήταν γνωστή η ένταξη των αγροτών στο καθεστώς των βιβλίων εσόδων-εξόδων. Αυτό αναστάτωσε τους αγρότες καθώς «βομβαρδίστηκαν» από παραφιλολογία, όπως η υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ. Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους, να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως με διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας, οι αγρότες που τηρούν βιβλία παραμένουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Όσον αφορά τυχόν βελτιώσεις -εμείς ως ΥπΑΑΤ είχαμε προτείνει τις 20.000 ευρώ ως όριο- θα πρέπει οι αρμόδιοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο γρήγορα. Να μην επιτρέψουμε σε «καλοθελητές» να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών. Τα βιβλία είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. Είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων και μείωσης της «ψαλίδας» τιμών από το χωράφι στο ράφι».

Ως Αναπληρωτής Υπουργός του ΥπΑΑΤ που πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας, δεδομένης και της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε, για να ευνοηθούν οι Έλληνες αγρότες

«Οι Έλληνες αγρότες ευνοούνται πραγματικά όταν «χτυπάμε» τα χρόνια  προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής, όταν δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της. Οφείλουμε, λοιπόν, να στηρίξουμε τον υγιή αγροτικό συνεργατισμό, διότι μόνο έτσι μπορεί ο αγρότης να καταστεί ισχυρός κρίκος στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Να στηρίξουμε τη σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή. Η νέα ΚΑΠ στηρίζει και τις δύο αυτές αναγκαίες τομές για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, δίνοντας επιπλέον κίνητρα για τις Οργανώσεις Παραγωγών και την καθετοποίηση της παραγωγής. Αλλά και η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της χώρας, μέσω της εισόδου νέων αγροτών, όπως κάνουμε δίνοντας «πριμ» μέχρι 20.000 ευρώ πρώτης εγκατάστασης σε 8.000 νέους, είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση και την περαιτέρω αναβάθμιση της παραγωγής μας».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου