4 Φεβ 2014

Γ. Βεβελάκης: Αύξηση στη χρήση λιπασμάτων το 2013 όμως οι καλλιέργειες στη χώρα μας υπολιπαίνονται σημαντικά .

Για αύξηση της κατανάλωσης των λιπασμάτων στην Ελλάδα το 2013 κάνει λόγο σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Γιάννης Βεβελάκης. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι με βάσει τα στοιχεία του συνδέσμου οι ελληνικές καλλιέργειες υπολιπαίνονται σημαντικά αφού λαμβάνοντας υπόψη τις καλλιεργούμενες εκτάσεις το 2013 το νούμερο της
κατανάλωσης παραμένει πολύ χαμηλό. Χαρακτηριστικά μας αναφέρει ότι το αντίστοιχο νούμερο το 2010 ήταν 953.300 τόνοι. Αναλυτικά ο κ. Βεβαλάκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο:

Κ. Βεβελάκη πως καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΛ η κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα;
Η κατανάλωση των λιπασμάτων στην Ελλάδα το 2013 εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,74 % σε σχέση με αυτή του 2012. Το 2013 καταναλώθηκαν 743.770 τόνοι λιπασμάτων ενώ το 2012 η κατανάλωση ήταν 731.060 τόνοι.

Σε ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα υπολιπαίνονται. Είναι αλήθεια;
Κατά την άποψη του συνδέσμου και λαμβάνοντας υπόψη τις καλλιεργούμενες εκτάσεις το 2013 το νούμερο της κατανάλωσης παραμένει πολύ χαμηλό, δείχνοντας σαφέστατα ότι οι καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια υπολιπαίνονται σημαντικά. Θυμίζουμε ότι το αντίστοιχο νούμερο το 2010 ήταν 953.300 τόνοι.

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η υπολύπανση των καλλιεργειών στην ελληνική παραγωγή;
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των κρατικών φορέων, (ΥΠΑΑΤ, ερευνητικά ινστιτούτα κτλ), των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων καθώς και των αγροτών στο παραπάνω σημαντικό θέμα, τονίζοντας ότι η υπολίπανση μπορεί να οδηγήσει εκτός από την μείωση της παραγωγής και σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες σε ότι αφορά στα καλλιεργούμενα εδάφη.

Το 2013 τελικά είχαμε μείωση στις τιμές των λιπασμάτων;
Οι τιμές φέτος μειώθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο του 2013 σε διεθνές επίπεδο αλλά αυτή την στιγμή υπάρχει, ξανά μια ανοδική τάση. Όσον αφορά τη χώρα μας θα πρέπει να πούμε ότι αποτελεί ένα παρακλάδι της διεθνούς αγοράς η οποία ακολουθεί με καθυστέρηση συνήθως 15 με 20 ημερών τις διεθνείς τάσεις.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου