7 Φεβ 2014

Πολλαπλά διατροφικά οφέλη γνωστά από την αρχαιότητα έχει το λάχανο.

Μία σειρά από οφέλη για την υγεία έχει το λάχανο, τα οποία οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.


Πιο αναλυτικά το λάχανο, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.


Επίσης, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι πλούσιο σε  βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Μάλιστα, το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Ακόμα,  το λάχανο καταπολεμά το λιπαρό δέρμα και την ακμή, καθώς περιέχει θείο, το οποίο είναι απαραίτητο για την κερατίνη, πρωτεΐνη που «ευθύνεται» για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, των δερματικών παθήσεων και των ρευματισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λάχανο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη, οι οποίες διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Επιπροσθέτως, το λάχανο βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο οδηγεί στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
Μία κομπρέσα με φύλλα λάχανου μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο και ο χυμός από ωμό λάχανο (25-50 ml ημερησίως) καταπολεμά τις κεφαλαλγίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το λάχανο χρησιμοποιούνταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους για να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα που δημιουργούνται από τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου (betalains), θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως ακριβώς και στα παντζάρια.



Πηγή: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου