4 Φεβ 2014

Ντόπια ψυχανθή θέλει η Ευρωφάρµ.

Επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τοµέα της καλλιέργειας των ψυχανθών, αρχής γενοµένης µε το κτηνοτροφικό κουκί και το λούπινο, επιχειρεί ο όµιλος της Ευρωφάρµ, µε στόχο να βάλει φρένο στην οικονοµική αιµορραγία που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι για τις εισαγωγές σόγιας, αλλά και να δώσει µια εναλλακτική καλλιέργεια στους αγρότες.


Τα πρώτα συµβόλαια κλείστηκαν το φθινόπωρο του 2013 µε ενδιαφερόµενους παραγωγούς
από δύο νοµούς της Κ. Μακεδονίας, για την καλλιέργεια 2.100 – 2.200 στρεµµάτων. Οι πρώτες σπορές κτηνοτροφικού κουκιού έγιναν τον Οκτώβριο και συγκοµιδή, όπως και για το λούπινο, αναµένεται το Μάιο και τον Ιούνιο του 2014. Στο κουκί σπάρθηκαν συνολικά περί τα 1.500 στρέµµατα στην ευρύτερη περιοχή του Τριλόφου Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχα για το λούπινο έγιναν συµβόλαια για περίπου 500-600 στρέµµατα στο νοµό Κιλκίς.

Το κόστος για τον παραγωγό και στις δύο καλλιέργειες είναι της τάξης των 30 ευρώ -αναλόγως φυσικά και της φροντίδας που κάνει ο παραγωγός. Σχετικά µε τις αποδόσεις, ο Μιχ. Ανθουλάκης, αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ευρωφάρµ επισηµαίνει ότι «είναι κάτι που θα το δούµε, µε ακριβή νούµερα, φέτος» ωστόσο το κουκί «δείχνει να έχει µια απόδοση από 350 - 400 κιλά το στρέµµα, ίσως και παραπάνω».

Το κίνητρο όµως, δεν είναι µόνο οικονοµικό. «∆ώσαµε στους παραγωγούς άλλη µία εναλλακτική καλλιέργεια που θα τους βοηθήσει στην επόµενη. Τα ψυχανθή εµπλουτίζουν το έδαφος µε άζωτο, µειώνοντας το κόστος θρέψης», εξηγεί ο ίδιος.

Επιμέλεια: Λιάμης Λεωνίδας



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου