14 Φεβ 2014

Ισχυρισμούς υγείας στα ελαιόλαδα μπορούν να προσδώσουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχουν οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου καθώς μπορούν να προσδώσουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους δεδομένου ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012 περί ισχυρισμών υγείας. Μάλιστα, έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του
κανονισμού.


Αυτά αναφέρονται σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη προς τον Υπουργό Α.Α.Τ., με την οποία ζητά τη διαπίστευση εργαστηρίων για τη διενέργεια εξειδικευμένων αναλύσεων στα ελαιόλαδα στη χώρα μας.
Σύμφωνα και με νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα περισσότερα ελληνικά ελαιόλαδα είναι πολύ πλούσια σε ορισμένες ουσίες, τις λεγόμενες πολυφαινόλες, οι οποίες προσδίδουν σε αυτά φαρμακευτικές ιδιότητες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Κασαπίδη, «οι ουσίες αυτές εμπίπτουν τελικά στον κανονισμό Ε.Κ. 432/2012 περί ισχυρισμών υγείας, παρά τις εσφαλμένες θέσεις του ΥπΑΑΤ σε παλαιότερη ερώτηση του ιδίου».
Έτσι, η δουλειά που απαιτείται με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, ώστε να επιτυγχάνουν τις φαρμακευτικές προδιαγραφές για τα ελαιόλαδα είναι μεγάλη, αλλά ακόμα μεγαλύτερη η προοπτική που περιμένει αυτά τα ελαιόλαδα.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης με θέμα «κάλλιο αργά παρά ποτέ, σχετικά με την επίκληση ισχυρισμών υγείας για ελληνικά ελαιόλαδα»:

«Μετά από σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, σχετικά με τη διαπίστευση εργαστηρίων, εξειδικευμένων αναλύσεων και πιστοποίησης της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου καθώς και με την επίκληση ισχυρισμών υγείας για τα ελληνικά ελαιόλαδα, οι απαντήσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ήταν αποθαρρυντικές και αποδεδειγμένα λαθεμένες.

Συγκεκριμένα, τόσο η Ε.Ε όσο και ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνουν και επισήμως, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Υπουργού, ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012. Συνεπώς, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάτω από προϋποθέσεις, να προσδίδουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά στις υγειοπροστατευτικές του ουσίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με ισχυρισμό υγείας αναγραφόμενο στην ετικέτα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επειδή, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως,

Επειδή τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας προσδίδουν και φαρμακευτική ταυτότητα που βοηθά μέγιστα στην προώθηση του ελαιολάδου μας παγκοσμίως, με όρους υπεροχής,

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει χρέος να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή έρευνα προς όφελος του εθνικού προϊόντος, των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με την και επίσημα πλέον, δυνατότητα καταγραφής ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα των ελληνικών ελαιολάδων. Ποιο το σχέδιο για τη διαπίστευση εργαστηρίων για τις σχετικές αναλύσεις των λαδιών στη χώρα μας;

2. Ποια η εθνική ελαιοκομκή στρατηγική, έπειτα και από τα νεότερα δεδομένα για το ελαιόλαδο, που τόσο ανάγκη έχει ο πρωτογενής τομέας και η οικονομία γενικότερα»;

Κρόκου Μαρία


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου