12 Φεβ 2014

Τα πράσινα στην υγεία μας.

Περνάμε με πράσινο Και ποιος δεν έχει ακούσει ότι το μπρόκολο, το σπανάκι και γενικά τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να ευεργετήσουν την υγεία; Ορίστε και η απόδειξη:
1. Βιταμίνη Κ Δεν προέρχεται τόσο από τα τρόφιμα όσο συντίθεται στον οργανισμό, αν και ο σύγχρονος άνθρωπος με την κακής ποιότητας διατροφή του δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Πώς μας βοηθά; Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Προσοχή: Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σκόπιμο να αποφεύγουν
σκευάσματα ή τρόφιμα που την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η δράση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Οι καλύτερες πηγές: Μπρόκολο, χόρτα, λάχανο, μαϊντανός, σπαράγγια, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, παντζάρια, σογιέλαιο.
2. Φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 Απομονώθηκε πρώτα από τα φύλλα του σπανακιού, στα οποία και οφείλει το όνομά του. Πώς μας βοηθά; Θεωρείται ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά και ότι βοηθά στη δημιουργία κυττάρων. Οι καλύτερες πηγές: Συκώτι, βρόμη, νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι, λιναρόσπορος, φασόλια, φακές, ηλιόσποροι, φιστίκια, σπανάκι, ρεβίθια, μαρούλι, σπαράγγια.
3. Σουλφοραφάνη και ινδόλη 3C Είναι φυτικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται με τη μάσηση. Πώς μας βοηθούν; Θεωρείται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. Επίσης, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Οι καλύτερες πηγές: Μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι).



Πηγή:www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου