10 Ιαν 2012

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων αλλάζουν τον αγροτικό χάρτη.

 Το πλήρωμα του χρόνου φθάνει για τις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των αγροτών που φέρνει νέα δεδομένα και αλλάζει το χάρτη του γεωργικού επαγγέλματος: Όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου θα καταργεί οριστικά το ειδικό καθεστώς φορολόγησης και θα αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου ως επιτηδευματίες. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) ενώ τα κέρδη που θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% ή 25%.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα ισχύσουν από το 2013, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2012. Κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα γίνει την τρέχουσα χρονιά. 

Η κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει σε δημοσιεύματά τους τόσο η Agrenda όσο και το Agronews, συγκαταλέγεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας, ενώ παράλληλα συνδέονται με τη λογική βάσει της οποίας «κτίζεται» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Είναι σαφές ότι –αν δεν υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη ή κάποιας μορφής «προστατευτικό δίχτυ»- οι αλλαγές θα υποχρεώσουν σε απόδοση φόρου ακόμα και χαμηλά εισοδήματα. Από την άλλη, ωστόσο, είναι βέβαιο πως το αγροτικό επάγγελμα αποκτά άλλο κύρος, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια, διαδικασία η οποία αναμένεται να βάλει φραγμό στα «παιχνίδια» μεσαζόντων και να περιορίσει κατά πολύ την ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των αγροτοσυνδικαλιστών θα ταχθεί αντίθετη με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας των αγροτών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει εκ βάθρων τα δεδομένα στην άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας και σπάει τα στεγανά που υπάρχουν σήμερα και το «πελατειακό σύστημα» που έχει δομηθεί ανάμεσα στους παραδοσιακούς «αγροτοπατέρες» και τους αρχηγούς των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Έτσι, ακόμα κι αν η αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών έρχεται σαν μια ακόμα απαίτηση της τρόικας και των Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συνδράμουν ήδη τις αρμόδιες ελληνικές αρχές υπό την καθοδήγηση του Γερμανού Ράιχενμπαχ, για όσους γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα δομής και λειτουργίας στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης και τη δημιουργία επαγγελματικής συνείδησης σε έναν κόσμο που ταλαιπωρείται χρόνια από την έλλειψη αρχών και κανόνων στην άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεσαζόντων.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου