12 Ιαν 2012

Βόλος: Όλη η πόλη καπνίζει ξύλο. Κίνδυνος τα αιωρούμενα σωματίδια.


Μυρωδιά καμένου ξύλου, «πνίγει» τις βραδινές κυρίως ώρες την πόλη του Βόλου. Η οικονομική κρίση που έστρεψε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά σε οικονομικότερες λύσεις για τη θέρμανση των σπιτιών, όπως στο άναμμα των τζακιών ή των ξυλόσομπων, φαίνεται να έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της ατμόσφαιρας της πόλης.

Έξαρση των υπερβάσεων των τιμών αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, συνδέεται σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στην εκτεταμένη από φέτος χρήση τζακιών και ξυλόσομπων, με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«ΚΑΠΝΙΖΕΙ» ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ


Μια βραδινή βόλτα στους δρόμους του Βόλου, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι πλέον κατά πλειοψηφία τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ξύλα για τη θέρμανση των σπιτιών. Οι καμινάδες πάνω από τα κεραμίδια μονοκατοικιών ή στις ταράτσες των πολυκατοικιών δεν σταματούν ούτε λεπτό να… καπνίζουν. Τα τζάκια και οι σόμπες καίνε ξύλα στο φουλ για να ζεστάνουν τα σπίτια, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.

Η μυρωδιά καμένου ξύλου είναι έντονη και η ατμόσφαιρα, όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία, είναι αποπνικτική. Τις προηγούμενες ημέρες (περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη βράδυ) έμοιαζε λες και ένα πυκνό πέπλο ομίχλης, κάλυπτε την πόλη. Στα φώτα από τους δημοτικούς στύλους φωτισμού, η ρύπανση ήταν εμφανής…

Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι πλέον οι νοικοκυρές, δεν τολμούν να αφήσουν απλωμένες ούτε τις μπουγάδες τους τις νυχτερινές ώρες. Η μυρωδιά καμένου ξύλου, καλύπτει αυτή του μαλακτικού ρούχων!

«Με το που έπιασαν τα πρώτα κρύα, από μέσα περίπου Νοεμβρίου, οι καταναλωτές κατήργησαν τα καλοριφέρ που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, λόγω κόστους και στράφηκαν στις ξυλόσομπες και τα τζάκια, που είναι πλέον της μόδας», διαπιστώνει το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑ ΡΜ10

Και μπορεί η καύση ξύλων να κάνει καλό στην τσέπη των καταναλωτών, φαίνεται όμως να βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Ο κ. Βολιώτης, συνδέει άμεσα την καύση ξύλων με την έξαρση της ρύπανσης στην πόλη. «Οι τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, όλο αυτό το διάστημα και αυτό αποδίδεται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Πλέον, κύριος ρυπαντής δεν είναι τα αυτοκίνητα, αλλά τα τζάκια», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Ε».

Η αύξηση των τιμών των ΡΜ10 καταγράφεται τόσο στο δίκτυο σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσο και από το σταθμό της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Προχθές το βράδυ, οι δείκτες και των τριών σταθμών του Π.Θ. στο Βόλο (στο κτίριο Παπαστράτου, στο Πεδίο του Άρεως και στο Φυτόκο), έκαναν… άλμα πάνω από την κόκκινη γραμμή και επιδόθηκαν σε… υψηλές πτήσεις πάνω από το φράγμα των 50μgr/m3 καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανησυχητικά και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αργύρης Κοπάνας για τις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων που κατέγραψε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Η μέση ημερήσια τιμή στις 3 Ιανουαρίου 2012 ήταν 70 μg/ m3 και στις 4 Ιανουαρίου 2012 ήταν 63 μg/ m3. Οι υψηλότερες ωριαίες μέσες τιμές εμφανίζονται τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες (άπνοια, αυξημένη υγρασία), ενώ μετά τις 11:00 το πρωί οι τιμές αιωρούμενων σωματιδίων κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των μελών που έχουν προταθεί από τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος Βόλου, Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ, Ιατρικός Σύλλογος) και απαρτίζουν την επιτροπή λήψης έκτακτων μέτρων, σε περιπτώσεις μεγάλων και συνεχόμενων υπερβάσεων.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΑ ΡΜ10

Η έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έρχεται να χτυπήσει καμπανάκι για την ποιότητα ζωής στην πόλη του Βόλου και την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και Πρύτανη του Π.Θ., Κων. Γουργουλιάνη, καταγράφεται σε έρευνες και μελέτες η συσχέτιση αναπνευστικών προβλημάτων και καρδιαγγειακών νοσημάτων με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αν τα αναμμένα τζάκια όντως ευθύνονται για την αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, τότε η χρήση τους… βλάπτει σοβαρά την υγεία.

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται όμως μόνοστην ατμόσφαιρα και στην ανθρώπινη υγεία. Οι αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα απειλούν τα δάση του νομού. Σύμφωνα με το δασάρχη Βόλου, Νίκο Ντίτορα, φέτος εκδόθηκαν συνολικά 800 άδειες υλοτομίας, ενώ τα μέτρα προστασίας των δασών εντάθηκαν υπό το φόβο λαθροϋλοτόμων. Μάλιστα από τις αρχές Μαΐου, 20 περιστατικά λαθροϋλοτομίας, απασχόλησαν την υπηρεσία, η οποία προέβη σε κατασχέσεις και μηνύσεις κατά των λαθροϋλοτόμων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντίτορας, η λαθροϋλοτομία, είναι έναφαινόμενο που απασχολεί επί μονίμου βάσεως την υπηρεσία, κινείται όμως σε χαμηλά ποσοστά. Από τους 20.000 τόνους ξύλων που νόμιμα κόβονται και διακινούνται, εκτιμάται ότι μόλις το 1%, 200 τόνοι περίπου δηλαδή, είναι προϊόν λαθροϋλοτομίας.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου