27 Απρ 2012

Αναζητούνται 5 τρισ. ευρώ έως το 2020 σε ΑΠΕ για την διάσωση του πλανήτη.


Επενδύσεις έως και 5 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να προωθήσει η διεθνής κοινότητα σε πρόγραμμα ΑΠΕ έως το 2020 εάν θέλει να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις απηύθυνε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή της, με την οποία υποστηρίζει ότι εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα κατά 6 βαθμούς Κελσίου.
Η έκθεση της ΙΕΑ παρουσιάστηκε σε διάσκεψη στο Λονδίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας 23 κρατών. «Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα οδηγείται σε οριακό σημείο. Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο», ανέφερε από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόβεν. «Πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι διαθέσιμες, όμως δεν αξιοποιούνται αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης».


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΙΕΑ, η παγκόσμια κοινότητα έχει ανάγκη επενδύσεων 5 τρισ. δολαρίων στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καθαρές μεταφορές ώστε να αποτραπεί το σενάριο που θα εκτινάξει στα ύψη τη θερμοκρασία. Περισσότερο εξειδικευμένη η παρουσίαση του εκπροσώπου της ΙΕΑ, Ρίτσαρντ Τζόουνς, με την οποία υπογράμμισε ότι τα κέρδη από μια τέτοια επένδυση θα ανέρχονταν στα 4 τρισ., μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος αυτής της μετάβασης στο 1 τρισ.

Με τις ισχύουσες πολιτικές, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά το εν τρίτο έως το 2020 και σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2050, εξήγησε ο Τζόουνς. «Ένα τέτοιο σενάριο θα αυξήσει τις πιθανότητες ανόδου των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά τουλάχιστον 6 βαθμούς, κάτι που θα υποχρεώσει τις επόμενες γενιές να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες».

Τους τελευταίους μήνες, η ΙΕΑ απευθύνει τη μία έκκληση μετά την άλλη προς τις κυβερνήσεις να πάψουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, αυξάνοντας τις επιδοτήσεις ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι απευθείας επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ανήλθαν το 2010 σε περίπου 500 δισ. δολάρια, έναντι μόλις 66 δισ. δολαρίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου