24 Απρ 2012

Κάθε χρόνο τα ίδια. Οι Ενώσεις κλέβουν τους αγρότες στην ενεργοποίηση των επιδοτήσεων τους.


Νέα δεδομένα προκαλεί για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης –αλλά και ολόκληρης της χώρας- η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποπέμψει την ΕΑΣ Μεσσηνίας από την διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων καθώς είχε επιβάλλει χαράτσι για την διαδικασία στους αγρότες-μέλη της.

Ύστερα από καταγγελία του Αγροτικού Συνετιαρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να διακόψει την ενεργοποίηση στην ΕΑΣ Μεσσηνίας και η διαδικασία να διεξαχθεί από τον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς επιβάρυνση των αγροτών.

Σε σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι:
«Με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic έχει ξεκινήσει ήδη σε όλη τη χώρα η
ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το υπουργείο σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση.

Τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνει διάφορα χρηματικά ποσά από τους παραγωγούς, ως τίμημα για την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

Επειδή η απαίτηση καταβολής τιμήματος είναι αντίθετη με την υπογραφείσα σύμβαση, η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία διακόπτεται από την Πέμπτη 19/04/2012, λόγω της μη ορθής υλοποίησής της από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα φροντίσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών, όπως έγινε και τα 2 προηγούμενα χρόνια και όπως προβλέπει η σύμβαση του υπουργείου με την ανάδοχη εταιρεία.


Σας υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/05/2012 και οι παραγωγοί δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις φετινές επιδοτήσεις από την ολιγοήμερη διακοπή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ενώσεις των Χανίων χρεώνουν χαράτσι 25 Ευρώ ανά παραγωγό ανεξαρτήτως της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται.


Πλέον –ύστερα και από την αποπομπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας και την διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- το ερώτημα είναι αν οι ΕΑΣ των Χανίων θα συμμορφωθούν με τις νόμιμες διαδικασίες ή θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν εις βάρος των χιλιάδων αγροτών του νομού.

Πηγή: neatv.gr - Β.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου