30 Απρ 2012

Σωσίβιο για τη χώρα η γεωργία, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Διαβεβαιώσεις προς τον αγροτικό κόσμο για την υπέγγυα αγροτική γη και υποσχέσεις για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια έδωσε από τη Λάρισα την Κυριακή 29 Απριλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η αγροτική παραγωγή θα είναι αυτή που θα σώσει για άλλη μια φορά τη χώρα, αρκεί να της δοθεί η απαραίτητη προστιθέμενη αξία για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου της.


«Εγγυόμαστε πως ο αγρότης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για την υπέγγυα αγροτική γη, δεν κινδυνεύει από κανένα και για τίποτα η γη που έχει δώσει ως εμπράγματη ασφάλεια», επισήμανε ενώ έκανε ειδική μνεία στην κάρτα του αγρότη- καταναλωτή για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Πέρα από αυτά, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για αλαζονική συμπεριφορά της ΝΔ ως προς την για ανάληψη εξουσίας και στους άλλους κομματικούς κυρίως για την απροθυμία τους να διακρίνουν το αδιέξοδο μιας μοναχικής πορείας ή μιας πορείας που οδηγεί τη χώρα μακριά από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής στο κλειστό του Αλκαζάρ της Λάρισας.

Στην ομιλία του κυριάρχησε το στίγμα της υπεύθυνης πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, του εθνικού καθήκοντος που ανέλαβε ο ίδιος και του εθνικού καθήκοντος –όπως το χαρακτήρισε- που αναλαμβάνει και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις βασικές γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με το οποίο διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και σημείωσε: «Δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε». «Εδώ, από την καρδιά του κάμπου, από το κέντρο της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δυνατό, ζωντανό, με την ψυχή του να πάλλεται, είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη των εκλογών της άλλης Κυριακής. Είναι έτοιμο να συμβάλλει έτσι ώστε το έθνος να βγει οριστικά από την κρίση. Την άλλη Κυριακή δεν κρίνεται απλά και μόνο μια Βουλή, μια τετραετία. Κρίνεται η πορεία της πατρίδας μας για πολλά χρόνια. Κρίνεται η μοίρα πολλών γενεών Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που με την ψήφο του την άλλη Κυριακή κρατάει στα χέρια του το μέλλον αυτής και της επόμενης και της μεθεπόμενης γενιάς. Γράφει ιστορία, γράφει τη μοίρα του τόπου», είπε.

Η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα, για την τελική ευθεία προς τις κάλπες, εβδομάδα «της ωρίμανσης, της περίσκεψης, των αποφάσεων, της στάθμισης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας πραγματικά συλλογίζεται ελεύθερα, αλλά και με την ευθύνη που αντιστοιχεί στο βάρος της απόφασής του –«τώρα αυτές τις μέρες διαμορφώνονται οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως ένα ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές, ένα ΠΑΣΟΚ που θα πάρει την επομένη των εκλογών τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί, μόνο αυτό, γιατί είναι στο μέσον του πολιτικού φάσματος και έχει δείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται, μόνο αυτό λοιπόν μπορεί να διασφαλίσει τον εθνικό συναγερμό που απαιτείται. Τη μεγάλη συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, της υπευθυνότητας της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Βενιζέλος είπε πως θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά τα πράγματα και εξαρχής το πρώτο πρόγραμμα να έχει όλα τα στοιχεία που έχει το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την εξάρτηση. «Έγιναν θυσίες, γίνονται θυσίες πολλές, σκληρές, σε αρκετά σημεία άδικες, ναι, άλλη εντύπωση είχαμε για το τι μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2009 και αλλού βρέθηκε η χώρα, μέσα στο καμίνι μιας πρωτοφανούς κατάστασης, μιας πυρηνικής καταστροφής, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά και την παγκόσμια οικονομία. Ναι, ασκούμε αυστηρή αυτοκριτική, αλλά δυστυχώς μόνο εμείς. Όλοι οι άλλοι σιωπούν. Για όλους τους άλλους είναι όλα καλώς καμωμένα. Ναι, όπως λέω παραστατικά, το «συνεργείο διάσωσης» έκανε λάθη. Καθυστέρησε, δεν ήξερε πώς γίνεται, δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όμως, κάποιοι οδήγησαν τη χώρα στα συντρίμμια του Οκτωβρίου του 2009. Κάποιοι έδειξαν απόλυτη αμεριμνησία. Δεν είχαν την πρόνοια να λάβουν πολύ πιο ήπια, πολύ πιο απλά μέτρα την κατάλληλη στιγμή», σημείωσε.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, περίπου 50 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ως ρευστότητα στην αγορά, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως επίσης και την επιστροφή των καταθέσεων, την αλλαγή των όρων του Τειρεσία, τη λειτουργία του Ταμείου Στήριξης ΜΜΕ, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την αυτοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ, την απελευθέρωση περίπου 10 δισ. ευρώ που αναγκαστικά διοχετεύουν οι τράπεζες στο κράτος μέσω των εντόκων γραμματίων, καθώς και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, την κινητοποίηση του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ και ιδιωτικών επενδύσεων σε ενέργεια, υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και ιδιωτικοποιήσεις που θα δώσουν 19 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, χωρίς να χάνει πουθενά το κράτος τον στρατηγικό έλεγχο κρίσιμων υποδομών και κρίσιμων δικτύων.

Όσο για τα μέτρα του Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις βασικές γραμμές, δηλαδή όχι νέοι φόροι, όχι περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, όχι τυφλές, οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές, άνοιγμα αγορών, άνοιγμα επαγγελμάτων, μικρότερο κράτος, αξιοποίηση της επισκόπησης δαπανών και διαπραγμάτευση ώστε η προσαρμογή να γίνει σε τρία, και όχι σε δύο χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν θα δώσει φορολογική «αμνηστία», όπως ο κ. Σαμαράς, σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό –«πολλοί από αυτούς είναι στο «κόμμα της δραχμής», περιμένουν να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή για να την αγοράσουν φθηνά με τα ευρώ που έβγαλαν. Ε, όχι! Δε θα γίνει αυτό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «αναπολώντας» το 2007, ανέφερε πως εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα, μέσα στην αφέλεια ή την κουτοπονηρία εκείνης της εποχής, γιόρτασε το «Έτος Ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας είχε φτάσει στο 15%, αποδεικνύοντας ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είχε καταρρεύσει. «Όταν όλες οι χώρες έτρεχαν να προλάβουν τη δημοσιονομική και τη χρηματοοικονομική κρίση, να στηρίξουν τις τράπεζες, να βελτιώσουν τα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ο κ. Καραμανλής με τον κ. Αλογοσκούφη και με τον κ. Σαμαρά βέβαια στην κυβέρνηση, είχαν αναπτύξει την καταπληκτική θεωρία «της Ελλάδας που είναι όαση μέσα στην παγκόσμια κρίση και του τραπεζικού της συστήματος που δεν είναι εκτεθειμένο σε παράγωγα και δεν κινδυνεύει από τίποτα». Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», είπε σε έντονο ύφος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέβασε τους πολιτικούς τόνους απευθυνόμενος τόσο στον κ. Σαμαρά, όσο και σε Κουβέλη, Τσίπρα, Καρατζαφέρη, Καμμένο και ΚΚΕ, που είτε διακατέχονται από εμμονή ανάληψης της εξουσίας, είτε δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμμονή να κυβερνήσει τη χώρα, πάση θυσία. «Τα δεδομένα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο. Όποιοι νομίζουν ότι βρέξει – χιονίσει την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρόθυμο να κυβερνήσει με οποιονδήποτε, υπό οποιεσδήποτε όρους, γιατί δεν μπορεί να καθίσει μακριά από την εξουσία, είναι απολύτως γελασμένοι. Όποιος νομίζει ότι μπορεί μόνος του να έρθει να δοκιμάσει να το αποδείξει. Και από την άλλη μεριά, αν οι δυνάμεις οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως «αντιμνημονιακές» -γιατί εμείς είμαστε δήθεν οι μνημονιακές ενώ είμαστε οι εθνικά υπεύθυνες δυνάμεις της διαχείρισης της κρίσης- αν λοιπόν οι ετερόκλητες αντιμνημονιακές δυνάμεις, το ΚΚΕ που πιστεύει στην έξοδο από την Ευρώπη, στην επάνοδο στη δραχμή, ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι μοιρασμένος σε οπαδούς του ευρώ και σε οπαδούς της δραχμής, η «Δημοκρατική Αριστερά» του κ. Κουβέλη που δηλώνει φιλοευρωπαϊκή αλλά χωρίς κόστος, τζάμπα, ο κ. Καμμένος, ο κ. Καρατζαφέρης όλοι, αν νομίζουν ότι έχουν ένα κοινό παρονομαστή και μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα, ας το κάνουν. Ας πάει το «αντιμνημονιακό» μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά να εγγυηθεί ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «χαρακτηριστικά επιδημίας» που τείνει να λάβει η αλαζονική συμπεριφορά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, που δεν καταλαβαίνει ότι κανείς δεν μπορεί μόνος, στηλιτεύοντας και τη στάση του κ. Κουβέλη, που δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν, αλλά και τον κ. Τσίπρα, που θέλει την πρωθυπουργία χωρίς μάλιστα να καταθέσει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο και για κίνδυνο «εκφασισμού, από λάτρεις της δικτατορίας της 21ης Απριλίου» -«ας σεβαστούμε τη δημοκρατία, ας μην μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε δημοκρατικό», σημείωσε.

«Αλίμονο αν τώρα που φτάσαμε «στο αμήν», γυρίσουμε πίσω και καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι όλο αυτό που φτιάξαμε», είπε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τους ψηφοφόρους της παράταξης να συγκρίνουν τις προτάσεις και να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. «Αυτές οι επόμενες μέρες είναι οι μέρες της κρίσης του πολίτη που σκέφτεται και αποφασίζει. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, θα έρθουν οι μέρες της κρίσης που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε, γιατί όλα θέλουν πλαίσιο, σύστημα, σχέδιο. Αυτή τη μεγάλη μάχη για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, για τη νίκη μας στις εκλογές, για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, για την αυτοδύναμη Ελλάδα, τη δίνουμε όλοι μαζί, υποψήφιοι βουλευτές και πολίτες.

Είπα χτες τρεις λέξεις: Δεσμευόμαστε, Εγγυόμαστε, Μπορούμε. Ναι μπορούμε», κατέληξε.

(Πληροφορίες: Ελευθερία της Λάρισας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου