23 Απρ 2012

Ανθράκωση.


Οργανισμός που την προκαλεί: Colletotrichum coccodes
Αυτός ο ατελής μύκητας εδάφους εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη στην Ευρώπη. Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή σε ζεστά έτη  επειδή είναι μια ασθένεια που προκαλεί χαρακτηριστική αδυναμία στα φυτά.

Εύρος ξενιστών: Πατάτα, σπάνια άλλα φυτά.

Εμφάνιση και σημασία:
Αυτός ο μύκητας εδάφους εμφανίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά συνήθως προκαλεί μεγάλες ζημιές στις θερμές περιοχές. Ο μύκητας προτιμά τη ζέστη και τα στρεσαρισμένα, αδύναμα φυτά. Η ζημιά που προκαλεί αυξάνεται αν επικρατούν θερμές και ξηρές συνθήκες.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:




Το καλοκαίρι τα φύλλα είναι κίτρινα και σαπίζουν. Ο μύκητας δεν μολύνει ποτέ τα φύλλα, αλλά τα συμπτώματα προκαλούνται από τη ζημιά στη ρίζα και τον στόλωνα. Οι στόλωνες και οι ρίζες ξηραίνονται, και ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει νεκρωτικές κηλίδες στην επιδερμίδα.

Οι κόνδυλοι δίνουν μία αίσθηση κόμμεος στην αφή. Στο στόλωνα υπάρχει ένας χαρακτηριστικός ιώδης-βυσσινή χρωματισμός και ο στόλωνας δεν διακρίνεται από τον κόνδυλο.  Στο στόλωνα ή μερικές φορές στη βάση του στελέχους υπάρχουν μεγαλύτερες καστανές κηλίδες με πολλά μικρά μαύρα στίγματα. Αυτά αποτελούν τις αναπαραγωγικές μονάδες του μύκητα.



Η σήψη μπορεί να μπερδευτεί με αυτή που προκαλείται από άλλα παθογόνα, αλλά ο μύκητας ανιχνεύεται και αναγνωρίζεται εύκολα από τον βυσσινή χρωματισμό του στόλωνα.

Οι κόνδυλοι που εμφανίζουν κόμμι είναι παρόμοιοι με τη ζημιά που προκαλείται από το στόλμπουρ, αλλά το στόλμπουρ ποτέ δεν προκαλεί βυσσινή χρωματισμό ούτε μερικά άλλα συμπτώματα επίσης  (εναέριοι κόνδυλοι στη βάση των φύλλων), τα οποία απαντώνται σ’ αυτή την ασθένεια.



Ο κύκλος της ασθένειας:
Ο μύκητας διαχειμάζει ως μυκήλιο,  σπόρια  ή σκληρώτια (ικανά για συνεχή διαχείμαση). Το παθογόνο συμπαθεί τη ζέστη μεταξύ 25 και 30ºC.  Φυτά στρεσαρισμένα με μειωμένη ευρωστία, προσβάλλονται από τα μυκήλια. Αναπαραγωγικές υφές και σκληρώτια αναπτύσσονται στους καταστρεμμένους στόλωνες και στη βάση των ξηρών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου