28 Απρ 2012

Ασφαλείς για την ώρα οι εγγυημένες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά.


«Παράθυρο» για εισαγωγή στο μέλλον αλλά όχι επί του παρόντος του συστήματος feed in premium όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ αφήνει η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου στη δημοσιότητα.


Σκοπός της έκθεσης ήταν να θέσει το πλαίσιο για την αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των «πράσινων» μορφών ενέργειας. Μια από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν και η κατάργηση της εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος από ΑΠΕ με ένα σύστημα «κυμαινόμενων» τιμών/ποσοστόσεων (feed in premium), ωστόσο η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ
θεωρεί ότι η επιλογή αυτή δεν μπορεί να «περπατήσει» αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λόγω των χαρακτηριστικών της αγοράς.
Αντίθετα, κατά τα επόμενα χρόνια ανάπτυξη της αγοράς Α.Π.Ε., η αύξηση και η διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων και η αύξηση και ωρίμανση της ΦΒ τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ωρίμανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτρέψουν πιθανά την αποτελεσματικότερη εισαγωγή ενός μηχανισμού Feed in Premium για ορισμένες τεχνολογίες με ελαχιστοποίηση των μειονεκτημάτων του.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συγκεκριμένος μηχανισμός χρηματοδότησης θα είναι – υπό αυτές τις προϋποθέσεις- πιο κατάλληλος για να βελτιστοποιήσει τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά. Συγκεκριμένα, μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των Α.Π.Ε. (παραγωγή σε ώρες αιχμής, εγκατάσταση σε περιοχές με υψηλότερες τοπικές τιμές ηλεκτρισμού), την αποτελεσματικότερη διαχείριση δικτύου και την καλύτερη παροχή επικουρικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά με πρώτιστο μέλημα να μην ανατραπεί η ανοδική τάση του 2011.

Η επιτροπή που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ στέκεται ιδιαίτερα στην άρση των διοικητικών εμποδίων, που συνίστανται κυρίως στην πολυνομία που διέπει την αδειοδοτική διαδικασία καθώς και τον τρόπο εφαρμογής της.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την Περίληψη έκθεσης ΥΠΕΚΑ για τη στήριξη των ΑΠΕ.pdf και την Έκθεση ΥΠΕΚΑ για τη στήριξη των ΑΠΕ.pdf


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου