29 Απρ 2012

Πρωτογενής τομέας και τρόφιμα αποτελούν κλάδους για την ανάπτυξη της οικονομίας τονίζει ο Πρωθυπουργός.


Στην σημαντικότητα του κλάδου της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και στην ενίσχυση του τομέα των τροφίμων αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Επίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται εξωστρέφεια και τεχνογνωσία εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας για να καταφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν σε νέες αγορές όπως της Ασίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον».


«Η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών δημιουργεί μια δυναμική που έχει συμβάλει στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η εσωτερική ζήτηση των τελευταίων ετών πριν από την κρίση είχε βασιστεί, όπως προανέφερα, στη μη βιώσιμη υπερχρέωση του δημόσιου τομέα της οικονομίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει πια να ξανασυμβεί. Με εντατική και συστηματική προσπάθεια, ο εξαγωγικός κλάδος μπορεί και πρέπει να καταστεί κινητήρια δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας.

Βέβαια, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για να αποδώσει μια εξωστρεφής στρατηγική ανάπτυξης είναι να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Η αυξανόμενη έμφαση στην ανάπτυξη, που ήδη διαφαίνεται στην Ευρώπη, δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες ταχύτερης εξόδου από την κρίση. Όμως, για να καρπωθούμε τα οφέλη μιας ευρωπαϊκής στροφής προς την ανάπτυξη πρέπει οι ίδιοι να είμαστε έτοιμοι: πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους, να διαμορφώσουμε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, και να αποκαταστήσουμε –και μετά να βελτιώσουμε περαιτέρω– την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Παπαδήμου

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου