Όνομα του εχθρού: Αφίδες (Myzus persicae), (Aulachortum solani), (Macrosiphum euphorbiae),
Εύρος ξενιστών:
Αυτά τα μικρά έντομα είναι ολιγό- ή πολυφάγα, και το πιο σημαντικότερο και συχνότερα εμφανιζόμενο είναι η Myzus persicae (η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς). Όλα τα είδη αλλάζουν τα φυτά ξενιστές τους νωρίς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι κύριοι ξενιστές τους είναι δέντρα πυρηνόκαρπα. Οι θερινοί ξενιστές είναι αρκετά φυτά με τρυφερούς βλαστούς. Η Myzus persicae έχει πολλούς θερινούς ξενιστές, τα άλλα είδη έχουν λίγους, είναι κυρίως οι αφίδες της πατάτας, αλλά έχουν πολύ μικρότερη σημασία από την πράσινη αφίδα της ροδακινιάς.
Εμφάνιση και σημασία:
Τα διάφορα είδη των αφίδων εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά υπάρχουν περισσότερα όταν οι κύριοι ξενιστές (δέντρα) είναι πυκνοί σε μια χώρα και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάρα πολύ ζεστές και ξηρές. Στα παράκτια μέρη της Δυτικής Ευρώπης και στα ζεστά νότια μέρη υπάρχουν λίγες αφίδες, εξαιτίας των συνεχών δυτικών ανέμων ή των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Η άμεση ζημιά από τις αφίδες που προκαλείται από την απομύζηση δεν έχει καμία σημασία, γιατί οι απώλειες σε νερό και θρεπτικά στοιχεία είναι αμελητέες. Η σημασία τους είναι ότι μεταδίδουν ιούς, οι οποίοι προκαλούν εξασθένηση στην πατάτα. Η μετάδοση των ιών μπορεί να είναι έμμονη ή μη- έμμονη και εξαρτάται από τον ιό. Όλοι οι ιοί της πατάτας, εκτός από τον ιό tobacco rattle, μεταδίδονται με αυτά τα έντομα. Η υψηλή πυκνότητα των αφίδων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή μόλυνση από ιούς, η οποία μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική καλλιέργεια της πατάτας.
Συμπτώματα:
Η ζημιά από τις αφίδες δεν έχει κανένα σύμπτωμα, μόνο η παρουσία των εντόμων αυτών σηματοδοτεί τη ζημιά, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη μόλυνση ιών. Οι αφίδες της πατάτας δεν ζουν σε αποικίες, δεν προκαλούν μεταχρωματισμό ή παραμόρφωση φύλλων ή βλαστών. Η ευκολότερη μέθοδος επισήμανσης είναι να τοποθετήσετε ένα λευκό φύλλο κάτω από το φυτό πατάτας και τινάζοντας το φυτό μπορεί να γεμίσει το φύλλο με αφίδες.
Περιγραφή του εχθρού:
Οι αφίδες είναι μικρά έντομα μήκους 1 έως 4 χιλιοστά με επίμηκες μαλακό σώμα, το χρώμα των οποίων είναι ανοιχτό ή κιτρινοπράσινο, σε υψηλές θερμοκρασίες μερικές φορές είναι ανοικτό ροζ. Οι προνύμφες και τα ενήλικα είναι παρόμοια, ένα μικρό μέρος των ενηλίκων έχει φτερά. Τα βασικά σημεία προσδιορισμού είναι οι κοιλιακοί αγωγοί στο πίσω μέρος του εντόμου. Αυτά οι 2 επιμήκεις, σκούροι σωλήνες υπάρχουν μόνο στις αφίδες.
Βιολογικός κύκλος:
Αυτά τα έντομα διαχειμάζουν στα δέντρα που είναι οι κύριοι ξενιστές τους ως αυγά. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οι πρώτες γενιές κάνουν μικρές-μεγαλύτερες αποικίες. Η υψηλή πυκνότητα των εντόμων δείχνει την εμφάνιση των φτερωτών αφίδων. Αυτές είναι οι ‘εισβολείς’ που πετούν στους αγρούς ψάχνοντας για φυτά με τρυφερούς βλαστούς. Οι αφίδες κάνουν τη ζημιά τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δηλ. τη μετάδοση ιών. Οι αφίδες έχουν πολλές γενιές σ’ αυτά τα φυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Νωρίς το φθινόπωρο, τα γυνοφόρα , και αργότερα τα ανδροφόρα εμφανίζονται στον πληθυσμό. Τα γυνοφόρα πετούν πίσω στον κύριο ξενιστή, και τα φτερωτά αρσενικά τα ακολουθούν. Αυτός είναι ο μόνος σεξουαλικός πολλαπλασιασμός, ο υπόλοιπος είναι με παρθενογένεση. Οι αφίδες δεν γεννούν ποτέ αυγά το καλοκαίρι, είναι ζωοτόκες, μόνο η σεξουαλική πράξη πριν από το χειμώνα έχει σαν αποτέλεσμα αυγά. Η διάδοση αυτών των εχθρών είναι ενεργός:οι αφίδες πετώντας βρίσκουν τους αγρούς με τις πατάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου