19 Απρ 2012

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ, πρόγραμμα κατάρτισης προτύπων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στις καλλιέργειες.


Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε τη συγκρότηση 27 επιστημονικών ομάδων, οι οποίες θα προβούν στην κατάρτιση των αρχικών προτύπων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας των καλλιεργειών, σύμφωνα με τις στοχεύσεις του Ν. 4036/2012. Το έργο του συντονισμού της κάθε ομάδας θα εκτελεί το στέλεχος-μέλος, το οποίο θα επιλέξουν τα μέλη.

Η εργασία και ανταλλαγή απόψεων των μελών θα εκτελείται μέσω διαδικτύου και όποτε κριθεί αναγκαίο και με συσκέψεις. Η προσφορά εργασίας από τα στελέχη - μέλη είναι εθελοντική, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
Στη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.ΑΤ συγκροτείται ομάδα συντονισμού του προγράμματος για την υποστήριξη του έργου των επιμέρους ομάδων κατάρτισης των προτύπων
Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας καθώς και όλων των δράσεων του προγράμματος. Επίσης στην ίδια Διεύθυνση συγκροτείται κεντρική επιστημονική ομάδα που έργο της θα είναι:

Ο καθορισμός της βέλτιστης δόμησης των υπό κατάρτιση αρχικών προτύπων για όλες τις καλλιέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες, ώστε τα πρότυπα να διαθέτουν ομοιομορφία, επιστημονική και πρακτική σαφήνεια και χρηστική αμεσότητα.
Η παροχή οδηγιών, πληροφοριών, προδιαγραφών προς τις ομάδες κατάρτισης των αρχικών προτύπων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και αφορούν τις πάσης φύσεως δεσμεύσεις (υποχρεωτικές και εθελοντικές) οι οποίες απορρέουν από τις θεματικές Κοινοτικές Οδηγίες και Κανονισμούς, καθώς και πληροφορίες για τους θεσμικούς φορείς οι οποίοι διαθέτουν ικανοποιητικά ιστορικά στοιχεία εφαρμοσμένης φυτοπροστασίας κατά περιοχές και καλλιέργεια στη χώρα μας.
Η επεξεργασία και αξιολόγηση των απόψεων που θα προκύψουν από την διαπραγμάτευση επί των αρχικών προτύπων και οριστικοποίηση αυτών.
Η συνεργασία με την συντονιστική ομάδα του προγράμματος και τους επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και λοιπούς συναρμόδιους φορείς.
Τα αρχικά πρότυπα Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας τα οποία θα καταρτισθούν, πριν την οριστικοποίηση τους, θα δοθούν στη δημοσιότητα προς διαπραγμάτευση και θα κληθούν οι παραγωγοί και οι συλλογικοί φορείς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών, να καταθέσουν τις ειδικότερες απόψεις τους. Μετά την επεξεργασία και αξιολόγηση των απόψεων που θα προκύψουν κατά την διαπραγμάτευση, οριστικοποιούνται τα αρχικά πρότυπα από την επιστημονική ομάδα.

Η κατάρτιση και παράδοση των αρχικών προτύπων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας από τις ομάδες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30-10-2012, η δημοσιοποίηση και διαπραγμάτευση μέχρι τις 15-12-2012 και η επεξεργασία και η οριστική διαμόρφωση των προτύπων μέχρι τις 15-2-2013. Το ύψος των δαπανών (μετακινήσεις εκτός έδρας) που θα προκληθούν και η κάλυψη αυτών θα φτάσει τα 49.080 ευρώ.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου