Η παραγωγή στη Γερμανία το 2011 ανήλθε σε 103.457 τόνους, 12% περισσότερο από ό, τι το 2010 εδραιώνοντας την θέση της χώρας αυτής ως της μεγαλύτερης παραγωγός Χώρας στην ΕΕ και πολύ πάνω από τις άλλες παραδοσιακές χώρες της ΕΕ παραγωγούς σπαραγγιών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα επισημαίνει η Γιώργος Πολυχρονάκης ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas.
Η μέση παραγωγή των σπαραγγιών στη Γερμανία μεταξύ 2008 και 2010 ανήλθε σε 94.400 τόνους, που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 77% σε σύγκριση με το μέσο όρο των ετών 2000-2002, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Οργάνωση των Ηνωμένων Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA).
Κατά την περίοδο που αναλύθηκε, η παραγωγή της Ισπανίας, η οποία ήταν παραδοσιακά η μεγαλύτερη παραγωγός Χώρα του σπαραγγιού στην ΕΕ, υπήρξε από 63.700 τόνους το 2000-2002 σε 47.800 τόνους το 2008-2010, 25% λιγότερο. Η Γαλλική παραγωγή του σπαραγγιού έχει επίσης μειωθεί, όπως και η ελληνική. Κατά τα έτη 2000-2002, η παραγωγή των σπαραγγιών στην Γαλλία μειώθηκε από 22.800 τόνους σε 18.000 τόνους το 2008-2010 21% λιγότερο, η παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 40% από 28.000 τόνους σε 16.800 τόνους.
Μαζί με τη Γερμανία, μόνο η Ιταλία γνώρισε κατά την περίοδο ανάλυσης, αύξηση της παραγωγής σπαραγγιών από 38.000 τόνους που ήταν το 2000-2002 σε 42.000 τόνους το 2008-2010 (11%).
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, η Γερμανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση μετά την Κίνα και το Περού. Η παραγωγή σπαραγγιών του Περού για την περίοδο 2008-2010 ανήλθε σε 325.800 τόνους, το 31% της παγκόσμιας παραγωγής και η παραγωγή της Κίνας ανήλθε σε 260.000 τόνους, το 25% του κόσμου.
Κύριες χώρες παραγωγής σπαραγγιών
Μέσος όρος (2000-02)
%
Μέσος όρος (2008-10)
%
Τόνοι
στο σύνολο
Τόνοι
στο σύνολο
μεταβολή %
Περού
177.900
14%
325.800
31%
83
Κίνα
565.000
45%
260.000
25%
-54
Γερμανία
53.400
4%
94.400
9%
77
Μεξικό
57.700
5%
65.000
6%
13
Ισπανία
63.700
5%
47.800
5%
-25
Ιταλία
38.000
3%
42.000
4%
11
ΗΠΑ
94.000
8%
40.000
4%
-57
Ιαπωνία
28.600
2%
30.500
3%
7
Γαλλία
22.800
2%
18.000
2%
-21
Ελλάδα
28.000
2%
16.800
2%
-40
Άλλες χώρες
116.900
9%
108.700
10%
-7
Πηγή : FAO/USDA
επεξεργασία Incofruit-Hellas
Σύμφωνα με τη γεωργική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας: AMI, ο αριθμός των εκταρίων που διατίθενται για τα σπαράγγια σε αυτή τη χώρα το 2011 ανήλθαν σε 21.628, με το ομοσπονδιακό κράτος της Κάτω Σαξονίας με τον μεγαλύτερο αριθμό των εκταρίων: 4.725, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία 3.409 στρέμματα με 3.080 εκτάρια και του Βραδεμβούργου. Σε σύνολο 3.226 αγροκτημάτων η μέση καλλιεργούμενη έκταση είναι 6,7 εκτάρια.
Για την Ισπανική FEPEX η θεαματική αύξηση της γερμανικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών εντάσεως εργασίας, όπως τα σπαράγγια, σχετίζεται με την τρέχουσα ΚΓΠ και τη διανομή των άμεσων πληρωμών, καθώς και της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής που επιδιώκονται από τα επιμέρους κράτη μέλη σχέση με την εποχική απασχόληση των μεταναστών από τρίτες χώρες.
Τα στοιχεία των πληροφοριών που προέρχονται από την AMI FEPEX: γεωργική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, το Ηνωμένο Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) συλλέχθηκαν από διάφορα έγγραφα, όπως παρουσιάσθηκαν στο ένατο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τα Σπαράγγια στο Euroasper 2012 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γρανάδα, σε συνεργασία με Asociafruit.
Πηγή: FEPEX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου