21 Απρ 2012

Εικόνα εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών δείχνει έκθεση του ΟΗΕ για την κατανομή του πληθυσμού της γης.


Περίπου το 61% του πληθυσμού της χώρας μας ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την παγκόσμια κατανομή του πληθυσμού σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες μέλη της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά αγροτικού πληθυσμού. Στον αντίποδα βρίσκεται το Βέλγιο και η Γαλλία, με ποσοστά 97,5 % και 86% αντίστοιχα του πληθυσμού τους να ζούνε στις πόλεις. Πάντως αντίθετα με τη δημοσκόπηση που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥπΑΑΤ, στην οποία έδειχνε ότι μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας περίπου 1,5 εκατ. νέοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές, η έκθεση του ΟΗΕ «World Urbanization Prospects», η οποία δημοσιεύεται με αναθεωρημένα στοιχεία κάθε δύο χρόνια, δείχνει ότι η παγκόσμια τάση είναι η μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα.


Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να μετακινηθούν από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλάζοντας ριζικά την πληθυσμιακή ταυτότητα κρατών και ηπείρων και μετατρέποντας τον παγκόσμιο χάρτη σε μία σειρά μεγαλουπόλεων με εξαιρετικά αραιοκατοικημένες περιοχές ανάμεσά τους.
Όπως υποστηρίζει η έκθεση, επειδή ολοένα και περισσότερα εδάφη θα γίνονται «αφιλόξενα» για καλλιέργεια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν μαζικά προς τις πόλεις, πιστεύοντας ότι έτσι θα είναι ευκολότερο να βρουν εργασία, καθώς εκεί βρίσκονται συνήθως οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Όμως εκτός της ακαταλληλότητας για καλλιέργεια όλο και περισσότερων εδαφών, υπεύθυνες για αυτές τις μετακινήσεις φαίνεται να είναι και οι πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης των περισσότερων κυβερνήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που ευνοούν την υπερσυγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγες εταιρίες, καθώς μέσω αυτής, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης υπόσχεται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην αγροτική παραγωγή. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει η έκθεση, οδηγεί τον αγροτικό πληθυσμό προς τις πόλεις, σε μια προσπάθεια εύρεσης νέας εργασίας.
Επίσης τα ολοένα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές καθώς και η προσπάθεια προσαρμογής των αναπτυσσόμενων και φτωχών χωρών στον «δυτικό» τρόπο ανάπτυξης, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια «έκρηξη» της αστυφιλίας, που ήδη αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό της μετακίνησης πληθυσμών τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Αφρική, η ήπειρος με τον νεότερο κατά μέσο όρο πληθυσμό και με τη μικρότερη μέχρι τώρα αναλογία αστικών πληθυσμών από όλες τις υπόλοιπες, θα συνεχίσει και θα αυξήσει τους σημερινούς μεγάλους ρυθμούς μετανάστευσης ανθρώπων στις πόλεις, φτάνοντας τα 1,2 δισ κατοίκους σε αστικές περιοχές, από τα 414 εκ. που είναι σήμερα.
Η Ασία θα παρουσιάσει επίσης εκρηκτική αύξηση της μετακίνησης πληθυσμών από τις αγροτικές περιοχές, με τον αστικό πληθυσμό της να ξεπερνά τα 3,3 δις από τα 1,9 που είναι σήμερα. Κύριοι «υπεύθυνοι» αυτής της τάσης είναι τρεις από τους λεγόμενους «αναπτυσσόμενους γίγαντες», η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία.
Ειδικότερα η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μέχρι το 2050 η Ινδία θα προσθέσει περίπου μισό δισ ανθρώπους στις αστικές της περιοχές, ακολουθούμενη από την Κίνα (341 εκ.), τη Νιγηρία (200 εκ.), τις Ηνωμένες Πολιτείες (103 εκ.) και την Ινδονησία (92 εκ.).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εισροή μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων στις πόλεις δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και στέγης, προβλήματα ενεργειακής κάλυψης, αύξηση της μόλυνσης και των απορριμμάτων, ελλείψεις τροφίμων και υδάτινων πόρων, καθώς και προβλήματα στην ποιότητα υγειονομικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, η «εισβολή» νέων ανθρώπων στις πόλεις επιδεινώνει το ήδη επιβαρημένο αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, τόσο για τους ήδη εγκατεστημένους όσο και για τους νέους πληθυσμούς.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, από τη μέχρι σήμερα πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες κυβερνήσεις, ακόμα και στην σπάνια περίπτωση που θα ενδιαφερθούν για αυτούς τους νέους αστικούς πληθυσμούς, φαίνεται να αδυνατούν να τους παράσχουν τις στοιχειώδεις υποδομές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των παραγκουπόλεων - τεράτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δείτε πίνακα με τα πληθυσμιακά στοιχεία από όλα τα κράτη

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου