15 Απρ 2012

Επιμένει δυναμικά ο κλάδος των βιολογικών τροφίμων.


Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση των βιολογικών τροφίμων. Είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για καλλυντικά και ρουχισμό, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν αγαθά που έχουν παραχθεί βιολογικά.

Είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για καλλυντικά και ρουχισμό, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν αγαθά που έχουν παραχθεί βιολογικά.

Παράλληλα, ο κλάδος των βιολογικών παραμένει πολύ δυναμικός με το σύνολο των εκτάσεων στην Ε..Ε. να αγγίζει τα 100 εκατ. στρμ. το 2010.

Αυτά διαπιστώνουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης για τα βιολογικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και την προώθηση των βιολογικών προϊόντων Biofach 2012 που έγινε 15 με 18 Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ραγδαία ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα: ο όγκος πωλήσεων στην Τσεχία αυξήθηκε σε ποσοστό 20% ήτοι 130 εκατ. ευρώ το 2011, 25% στην Πολωνία, πάνω από 60% στην Κροατία το 2010. Η διεθνής εμπορική έκθεση βιολογικών τροφίμων με την παράλληλη έκθεση βιολογικών καλλυντικών Vivaness συγκέντρωσε τον κόσμο του κλάδου και 140 εκθέτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης των βιολογικών της Πολωνίας, Τσεχίας και Ρουμανίας είναι τρανά παραδείγματα επέκτασης του κλάδου. Το 2011 καταγράφηκαν 24.000 βιολογικοί παραγωγοί στην Πολωνία, 16% περισσότεροι από το 2010. Για την ίδια περίοδο, η έκταση των βιολογικών στην χώρα έφτασε τα 6 εκατ. στρμ. αλλά και οι επιχειρήσεις βιολογικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10%.

Οι αναλυτές πάντως προβλέπουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα τρόφιμα και τα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα. Κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι ή αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων που είναι διαθέσιμα. Περί τα 97 εκατ. στρέμματα καλλιεργήθηκαν με βιολογικές μεθόδους το 2010, που ισοδυναμεί με 2% της συνολικής έκτασης βιολογικών στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου