14 Σεπ 2012

Τα συμπληρώματα ω-3 δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο, αποφαίνεται ελληνική μελέτη.


Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τελικά δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Σε ανασκόπηση και ανάλυση προηγούμενων ερευνών που έκανε η ομάδα του καθηγητή Παθολογίας Δρ Μωϋσή Ελισάφ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δεν έχουν καμιά επίπτωση στα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν την προέλευση των λιπαρών
οξέων (από συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα).

«Συνολικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα […] ως συμπλήρωμα διατροφής δεν σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας γενικής αιτιολογίας, καρδιακό θάνατο, έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση σχετικές και απόλυτες μετρήσεις», γράφει ο Δρ Ελισάφ.

Πριν μια δεκαετία, ιατρικές αποδείξεις τεκμηρίωναν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα στα οποία περιλαμβάνονται και τα EPA και DHA, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, έχουν ισχυρή προστατευτική δράση, χωρίς όμως να είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός δράσης τους.

Επιστημονικές ομάδες είχαν παρουσιάσει αποδείξεις για βελτιώσεις στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του αίματος, καθώς και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

Έκτοτε, τα στοιχεία που παρουσιάζονταν ήταν πάντα συγκεχυμένα. Νωρίτερα φέτος, ομάδα Κορεατών ερευνητών υποστήριξε ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών δεν έχουν καμιά επίπτωση στην καρδιακή νόσο ή την πιθανότητα θανάτου. Επικαλέστηκαν στοιχεία που αφορούσαν 20.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερες μελέτες.

Στην ελληνική έρευνα, ο Δρ Ελισάφ μελέτησε τα αποτελέσματα 18 κλινικών ερευνών στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί περισσότερα από 68.000 άτομα που με τυχαία επιλογή είχαν πάρει συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων ή όχι. Επίσης αξιολόγησε δύο μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν λάβει διατροφικές συμβουλές για την αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ω-3.

Επειδή οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική ανασκόπηση χρονολογούνται από το 1989 και έπειτα, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και τη χρήση στατίνων αλλά και άλλων φαρμάκων, ώστε να δουν αν αυτή η παράμετρος εξηγεί γιατί οι μετέπειτα έρευνες αποτυγχάνουν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των αρχικών. Αλλά το σενάριο τελικά αυτό δεν ίσχυε.

Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης εξηγεί ότι «επειδή οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σπανιότερα καρδιακή νόσο, οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι αν το ενεργό συστατικό πάρει τη μορφή χαπιού, θα έχει και παρόμοια οφέλη. Αλλά αυτό που διαπιστώσαμε μετά από χρόνια ερευνών είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα συστατικά. Οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια ενδεχομένως να κάνουν καλύτερη διατροφή γενικότερα, αποφεύγοντας πιο ανθυγιεινές επιλογές».

Αντί λοιπόν των συμπληρωμάτων διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με δημητριακά ολικής άλεσης και δημητριακά, αποχή από το κάπνισμα και περισσότερη γυμναστική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr, philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου