14 Σεπ 2012

Τα μούρα καθυστερούν τη νοητική εξασθένηση στις γυναίκες.


Γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα βατόμουρα και φράουλες, εμφανίζουν πιο αργή νοητική εξασθένηση με το πέρασμα των χρόνων, σε σχέση με γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αναφέρει αμερικανική έρευνα.



Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 16.000 γυναίκες που συμπλήρωναν τακτικά, ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους από το 1976 έως το 2001, τα ευρήματα έδειξαν ότι όσες κατανάλωναν τα περισσότερα μούρα καθυστερούσαν τη νοητική εξασθένηση μέχρι 2,5 χρόνια.

Κάθε 2 χρόνια, από το 1995 έως το 2001, ερευνητές μετρούσαν την πνευματική
λειτουργία σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Neurology’.

Η Elizabeth Devore, του Harvard Medical School στη Βοστόνη, δήλωσε ότι παρέχει τις πρώτες επιδημιολογικές ενδείξεις ότι τα μούρα μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νοητικής εξασθένησης σε ηλικιωμένες γυναίκες. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία στο γηράσκοντα πληθυσμό,που βρίσκεται σε άνοδο.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα κρεμμύδια και προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου.

Η Nancy Copperman, του North Shore-Long Island Jewish Health System, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή, ιδιαίτερα μούρα, είχαν πιο αργή νοητική εξασθένηση διαχρονικά σε σχέση με γυναίκες με χαμηλότερη πρόσληψη.

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για υγιή ζωή.

Πηγή: iatronet.gr, http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου