16 Σεπ 2012

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις ασθένειες στα νεογέννητα.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος θρεπτικών ουσιών που θεωρούνται σημαντικές για την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς και των νεύρων των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές τα ωμέγα-3 λιπαρά λαμβάνονται μέσω της κατανάλωσης με ψάρια. Ωστόσο, εξαιτίας της μόλυνση των ψαριών από υδράργυρο γίνονται προειδοποιήσεις προς τις εγκύους να τρώνε μικρότερες ποσότητες ψαριών. Οι έγκυες γυναίκες ακόμη θα πρέπει να μη καταναλώνουν καθόλου ορισμένα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις ασθένειες στα νεογέννητα!

Σε μία έρευνα, που προσπάθησε να αποδείξει ότι οι έγκυες που κατανάλωναν ψάρια πλούσια σε λιπαρά ωμέγα-3 τα παιδιά τους θα εμφάνιζαν μικρότερα συμπτώματα ασθενειών από έγκυες που δε κατανάλωναν αυτά τα λιπαρά, λάμβαναν μέρος περίπου 800 έγκυες Μεξικανές. Οι 400 επιλέχθηκαν ως τυχαίο δείγμα για να μπουν στη θεραπευτική ομάδα ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν καθημερινά ένα χάπι υποτιθέμενου φαρμάκου (placebo). Οι 400 έγκυες της θεραπευτικής ομάδας κατανάλωναν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάθε μέρα, ξεκινώντας από το 4ο μέχρι το 5ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία συνεχίστηκε μέχρι και λίγο μετά τη γέννηση των παιδιών. Τα βρέφη εξετάστηκαν όταν έκλεισαν το πρώτο, το τρίτο, και τον έκτο μήνα και οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την υγεία των παιδιών τους.


Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Για να καταγράφονται καλύτερα όλα τα στοιχεία, έγιναν συστάσεις στις μητέρες να κρατούν ημερολόγιο στο οποίο ανέφεραν κάθε πιθανή ασθένεια του μωρού τους. Τα μωρά στην ομάδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παρουσίασαν στο τέλος του 1ου μήνα ¼ λιγότερες ασθένειες κρυώματος σε σχέση με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν το placebo. Ακόμη, στο τέλος του πρώτου μήνα, τα μωρά των οποίων οι μητέρες έλαβαν τα ωμέγα-3 λιπαρά παρουσίασαν 1/3 μικρότερη διάρκεια συριγμού, 1/4 μικρότερη διάρκεια βήχα, και 15% μικρότερο διάρκεια με φλέματα. Στο τέλος των τριών μηνών, τα μωρά στην ομάδα των ωμέγα-3 λιπαρών ήταν επίσης άρρωστα για 15% μικρότερο διάστημα. Τελικά, στο τέλος των έξι μηνών, τα μωρά των οποίων οι μητέρες κατανάλωσαν συμπλήρωμα διατροφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, παρουσίασαν μικρότερη συχνότητα συμπτωμάτων αναπνοής, πυρετού, και ρινικής καταρροής. Πάντως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η λήψη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 επιβάλλεται να γίνεται 3 μήνες πριν από τη γέννηση του παιδιού μέχρι και τη γέννηση του βρέφους και για λίγο αργότερα ώστε να υπάρξουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου