14 Σεπ 2012

Τρόποι αξιοποίησης των αρωματικών φυτών στη 77η ΔΕΘ.


Τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισόχορτο, λεβάντα) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης παρουσιάζονται στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair.


Περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα διατηρούνται στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο.

Το κρίταμο αποτελεί ένα εδώδιμο άγριο φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί στην παραλιακή
ζώνη της Μεσογείου και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι μία πολύ καλής ποιότητας σαλάτα και είναι διαδεδομένο στη νησιωτική Ελλάδα.

Την εκκίνηση για την καλλιέργεια του ξεκίνησε το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί 20 στρέμματα κρίταμου για την παρασκευή σαλάτας που μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα εντοπίστηκε πως το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου διαθέτουν αναπλαστικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση με την έρευνα να οδηγεί σε παραγωγή κρέμας  που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή η έρευνα του Εργαστηρίου για την κάπαρη που θεωρείται πως έχει αντίστοιχες ιδιότητες.

Η τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών,  Ελένη Μαλούπα δήλωσε σχετικά πως «από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν»

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου