6 Σεπ 2012

Τα όσπρια είναι καλή εναλλακτική της σόγιας.


 Στο αλεύρι από όσπρια επικεντώνουν τις έρευνές τους Ισπανοί με σόχο την αντικατάσταση της σόγιας


Μάλιστα, τα ρεβίθια όπως και τα μπιζέλια, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του πόρταλ bakery and snacks, φάνηκε να κερδίζουν το στοίχημα της παρασκευής αλεύρου που θα δώσει ένα ελκυστικό σε εμφάνιση και γεύση ψωμί.

Οι ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Ισπανία έβαλαν στο μικροσκόπιο τέσσερα αλεύρια από ρεβίθι, μπιζέλι, φύτρο χαρουπιάς και σόγιας ώστε να
μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ψωμί που θα είναι κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες και δυσανεξία στη γλουτένη.

Η δρ Μάρτα Καπέλλας και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν έπειτα από έρευνα πως το ψημένο ψωμί με ρεβιθάλευρο έχει τις καλύτερες προοπτικές για να βγει σε ευρεία παραγωγή.

Επίσης, και το αλεύρι από μπιζέλι τα πήγε καλά στις δοκιμές και συγκεκριμένα το ψωμί από αλεύρι μπιζελιού χαροποίησε τους ερευνητές αφού «έδωσε» την πιο μαλακή ψίχα. Σε γενικές γραμμές, τα δύο αυτά αλεύρια ικανοποίησαν σε όλα τα επίπεδα ελέγχου, καταδεικνύοντας ότι «τα συστατικά αυτά θα μπορούσαν να είναι υποσχόμενη εναλλακτική λύση αντί της σόγιας».

Η ομάδα ερευνητών εξήγησε πως τα σκευάσματα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν κυρίως το πρωτεϊνούχο σογιάλευρο, το οποίο έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ωστόσο η χρήση του δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν τέλος πως θα γίνουν και νέες έρευνες οι οποίες θα επικεντρωθούν στο συνδυασμό πηγών πρωτεϊνών για τη βελτιστοποίηση σκευασμάτων από ψυχανθή, χωρίς γλουτένη.

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου