20 Σεπ 2012

Κ. Μίχαλος: "Εύφορο" το έδαφος για την ανάπτυξη της ελληνορωσικής συνεργασίας στη γεωργία.


«Ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία και γεωργία είναι οι τομείς που σήμερα παρουσιάζουν εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας της χώρας μας με τη Ρωσία» όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του στη Μόσχα, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Εurofresh fruits, ενός προγράμματος της ΕΕ που διαχειρίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ιδιαίτερα ο κλάδος της γεωργικής παραγωγής παρέχει ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος της γεωργικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών, με εξαγωγές
ύψους 115 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 98 εκατ. ευρώ το 2010, κατέχει το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, που έφτασαν το 2011 τα 394 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα στον τομέα φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 80,8 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 48 εκατ. ευρώ το 2010. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εξαγωγές φράουλας με 129%, στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια με αύξηση κατά 24% και τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές σε άλλες κατηγορίες φρέσκων προϊόντων (φρέσκα αγγουράκια, ακτινίδια κ.λπ.).

Τέλος, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους παραγωγούς, θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά, με παραγωγή πρώιμης παραγωγής και διεύρυνση των καλλιεργειών, και ενδυνάμωση του μεριδίου των νεκταρινιών, των ροδάκινων, του κερασιού και του μεριδίου της φράουλας με νέες ποικιλίες. Σημειώνεται ότι η ελληνική φράουλα κατέχει το 75% της ρωσικής αγοράς, τα νεκταρίνια το 45%, το ροδάκινο το 60% και το ακτινίδιο το 50%.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Μ. Σπινέλης, στην ομιλία του στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση 34%, ενώ πέρυσι η αύξηση ανήλθε σε 27%. Τόνισε, επίσης, τα πλεονεκτήματα της τεράστιας αγοράς της Ρωσίας που μπορεί πλέον να υποδεχθεί οποιοδήποτε προϊόν.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου της Μόσχας, Σεργκέι Κουσμίν, επισήμανε ότι υπάρχει πρόγραμμα βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής στη Ρωσία το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της επιτόπιας παραγωγής προϊόντων, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες εξαγωγής στις χώρες της κοινοπολιτείας. Η Ρωσία, συμπλήρωσε, στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών σιτηρών προς την ΕΕ αλλά και στην εξαγωγή κατεργασμένων προϊόντων όπως το αλεύρι.

Τέλος, ανέφερε ότι η Μόσχα των 11-15 εκατ. κατοίκων υπολογίζεται μέχρι το 2020 να έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες εξαγωγής ελληνικών προϊόντων, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις μας δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στη Μόσχα αλλά και στην υπόλοιπη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοπραξίας Φρούτων, Ν. Κουτλίαμπας, αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο υπεύθυνος των ελληνορωσικών σχέσεων του Επιμελητηρίου της Μόσχας ανέφερε από την πλευρά του, ότι ετοιμάζεται πρόταση προς την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Διαδικτύου στη δημιουργία επιχειρηματικών επαφών για την ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρωσία και για μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει ιδιαίτερα η χώρα μας που παράγει βιολογικά προϊόντα σε μικρές αλλά ποιοτικές ποσότητες.

Η σχετική εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος για την προβολή και την προώθηση φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες. Η χώρα μας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση World Fresh στη Μόσχα με αυτό το στόχο. Στην έκθεση συμμετείχαν 10 επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες 50 συναντήσεις με Ρώσους λιανέμπορους και εισαγωγείς και η Οικονομοτεχνική που εκτελεί για τη χώρα μας το τριετές πρόγραμμα - για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων-, σχεδιάζει τις επόμενες δράσεις σε Αγία Πετρούπολη και Χονγκ Κονγκ το 2013.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου