Μπορεί
στην Ευρώπη η είσοδος στην αγορά της συσκευασίας με νανο-υλικά να φαντάζει
ακόμα μακρινή και να προχωρά με πολύ αργά βήματα, όμως σε άλλα μέρη του κόσμου
τα προϊόντα της νανοτεχνολογίας έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των καταναλωτών. Ως
παράδειγμα αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ το 2008 πωλήθηκαν τρόφιμα σε συσκευασία από
νανο-υλικά αξίας 4,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το νούμερο αυτό αναμένεται
να διπλασιαστεί ως το 2014
(Silvestre et al. 2011), γεγονός που δείχνει τη
στροφή στις τάσεις της αγοράς προς τα προϊόντα αυτά. Πράγματι, κολοσσιαία
ονόματα του χώρου της συσκευασίας, όπως Honeywell, Mitsubishi Gas-Chemical,
Bayer, Triton Systems, Nanocor έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά κι έχουν μπει δυνατά
στην παραγωγή νανο-συσκευασιών. Ταυτόχρονα, άλλες μεγάλες εταιρίες τροφίμων
όπως η Nestle, η Kraft, η Heinz και η Unilever, θέλοντας να προλάβουν τις
εξελίξεις, δραστηριοποιούνται ερευνητικά με στόχο την αξιοποίηση της
νανοτεχνολογίας για προσθήκη βιταμινών, συντηρητικών, αρωματικών, χρωστικών ή
άλλων πρόσθετων υλών σε τρόφιμα.
Τα
προϊόντα που είναι ήδη διαθέσιμα και σε νανο-συσκευασίες είναι κυρίως προϊόντα
κρέατος, προϊόντα αρτοποιίας, ανθρακούχα αναψυκτικά, διάφορα είδη ποτών, ακόμα
και νερό. Τα πρώτα πλεονεκτήματα των νέων συσκευασιών είναι προφανή και ήδη
γνωστά στους καταναλωτές. Για παράδειγμα:
Μπύρα
με χρόνο ζωής 11 εβδομάδες όταν είναι εμφιαλωμένη σε κλασσικά μπουκάλια από
PET, έχει χρόνο ζωής 30 εβδομάδες σε μπουκάλια από νανο-υλικά (Imperm Μ9,
εξέλιξη του υπάρχοντος φιλμ MΧD6 με χρήση νανοσωματιδίων πολυαμιδίου) που
παράγει η εταιρία Nanocor, σε συνεργασία με την Mitsubishi Gas-Chemical
(Silvestre et al. 2011). Το υλικό αυτό είναι ελαφρύτερο από το γυαλί κι
ανθεκτικότερο σε μηχανικές ζημιές. Επίσης είναι φθηνότερο από τα αλουμινένια
κουτάκια. Τέλος, αποτρέπει την είσοδο του οξυγόνου στο εσωτερικό καθώς και την
έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα (Εικόνα 1, Διάγραμμα 1).
Η
εταιρία Honeywell έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή μπουκαλιών, τα οποία
εμφανίζουν διαύγεια που πλησιάζει αυτή του γυαλιού κι επίσης είναι εύκολα
ανακυκλώσιμα. Τα μπουκάλια αυτά κατασκευάζονται από ένα πολυστρωματικό φιλμ,
συγκεκριμένα τριών στρωμμάτων, το μεσαίο από τα οποία (γνωστό ως Aegis)
αποτελείται από νανοσωματίδια πολυαμιδίου (nylon) και είναι αυτό που καθιστά τη
συσκευασία εξαιρετικό φραγμό για τα αέρια. Υπάρχουν διάφορες μορφές της
παραπάνω νανοσύνθεσης, ανάλογα με το προϊόν που πρόκειται να αποθηκευτεί.
Τέτοια είναι:
• Honeywell’s Aegis HFX που αποτελεί πολύ
καλό φραγμό για το οξυγόνο και χρησιμοποιείται για προϊόντα που συσκευάζονται
ζεστά όπως τσάι, σάλτσες φαγητών με αρωματικές ουσίες, χυμοί φρούτων κα.
• Honeywell’s AEGIS CSD που αποτελεί
εξαιρετικό φραγμό για το διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιείται για την
εμφιάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών.
• Honeywell’s Specialty Film. Είναι ένα φιλμ
πολύ λεπτό αλλά ικανό να αποτρέπει την απώλεια αρωματικών συστατικών και την
είσοδο οξυγόνου ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει μεγάλη σκληρότητα και αντοχή στο
σκίσιμο. Το φιλμ αυτό βρίσκει εφαρμογή σε συσκευασίες επεξεργασμένων προϊόντων
κρέατος, φρέσκου κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, τυριών και ξηρού φαγητού
(πχ λιαστή ντομάτα).
Η
εταιρία Bayer παράγει ένα πολυστρωματικό φιλμ (Durethan KU2-2601) που
χρησιμοποιεί στις συσκευασίες τροφίμων. Το φιλμ αυτό, αποτελούμενο από
νανοσωματίδια πολυαμιδίου και σιλικόνης, είναι πολύ λεπτό, έχει αυξημένη
ανθεκτικότητα, αυξημένη διαύγεια και μειώνει την περατότητα του οξυγόνου κατά
50% σε σχέση με τα κοινά film πολυαμιδίου.
Η
εταιρία Kodak έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή φιλμ με αντιμικροβιακές ιδιότητες,
τα οποία απορροφούν και απομακρύνουν το οξυγόνο από το εσωτερικό της
συσκευασίας, αποτρέποντας έτσι τη επικείμενη μικροβιακή αλλοίωση.
Καράμπαλης
Δημήτρης - Τσαφάρας Ηλίας
Γεωπόνοι
Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Πηγή:foodbites
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου