1 Φεβ 2013

Ενισχύσεις de minimis ύψους 50 εκατ. ευρώ για ορεινούς και ημιορεινούς κτηνοτρόφους ζήτησε η ΠΕΚ από τον Χαρακόπουλο.


Στους δρόμους, μαζί με τους αγρότες αποφάσισαν να κατέβουν και οι κτηνοτρόφοι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Δημήτρης Καμπούρης, λίγο μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της
ΠΕΚ δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα αλλά «η απόσταση με το ΥπΑΑΤ είναι μεγάλη. Καταθέσαμε στον κ. Χαρακόπουλο τη δική μας πρόταση, που τόσο καιρό δεν μας ζητήθηκε. Καλά έκανε το ΥπΑΑΤ και έδωσε τις ενισχύσεις σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας. Αλλά θεωρούμε ότι το συνολικό ποσό είναι μικρό και τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους. Εμείς στην πρότασή μας ζητάμε τα 25 εκατ. ευρώ να τα χορηγήσει σε όλους τους πεδινούς αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους. Στους αιγοπροβατοτρόφους των υπόλοιπων περιοχών να δώσει την ενίσχυση των επόμενων δύο ετών».

Και συνεχίζει «να σας επισημάνω ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να καταβάλλει συνολικά 75 εκατ. ευρώ σαν ενισχύσεις de minimis μέσα σε τρία χρόνια. Εμείς ζητάμε ενίσχυση να μας δοθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ με άμεση εκταμίευση. Οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Για αυτό συμμετέχουμε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για ειδικότερες κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις».

Στη σύσκεψη, που έγινε την Τετάρτη (30/1/2013), συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Είχαμε μια γόνιμη συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο με πρώτο και κύριο το πρόβλημα της ρευστότητας. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιείται ο κανονισμός de minimis, ο οποίος επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν το οξυμένο πρόβλημα του κόστους των ζωοτροφών, που φέτος είναι πάρα πολύ μεγάλο διεθνώς. Συζητάμε με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σκέψεις και προτάσεις για το πως μπορούν να κατανεμηθούν οι ενισχύσεις αυτές πιο δίκαια στους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους των ορεινών μειονεκτικών περιοχών. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις αυτές στους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και συζήτηση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Δε λύνονται με κλειστούς δρόμους. Το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά δοκιμασίας για όλους, και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι μια χρονιά υπομονής. Στα τέλη αυτής της χρονιάς θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που θα επιτρέψουν και σε εμάς να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου