28 Φεβ 2013

Στα 3,39 το λάδι στην Ισπανία στα 2,90 στη Ζάκρο Σητείας.


Στα 3,39 ευρώ/Κ εκτοξεύτηκε η τιμή του έχτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία για οξύτητα 0,3 βαθμών και στα 2,891 ευρώ/Κ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου στη Σητεία.
Η τιμή που διαμορφώθηκε στην Ισπανική αγορά ελαιολάδου, την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και η τιμή των 2,90 ευρώ που διαμορφώθηκε με δημοπρασία στην Ζάκρο Σητείας έρχεται να διαψεύσει τα σενάρια για επερχόμενη πτώση των τιμών ελαιολάδου.

Αντίθετα ο κόσμος  της ελαιοπαραγωγής δεν πανικοβλήθηκε για το πάγωμα των τιμών των τελευταίων εβδομάδων και κράτησε την ψυχραιμία του για να μην χαθεί η καλή προοπτική που
υπάρχει για το προϊόν.

Οι υψηλότερες τιμές για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανική αγορά από τις αρχές Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν πάνω από τρία ευρώ το κιλό. Στο χρονικό διάστημα 23 έως 29 Ιανουαρίου η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 3,03 ευρώ/Κ, την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου η ψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 3,25 ευρώ/Κ, στο χρονικό διάστημα 6 έως 12 Φεβρουαρίου στα 3,12 ευρώ/Κ και στο χρονικό διάστημα 14 έως 20 Φεβρουαρίου η ανώτερη τιμή σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ, διαμορφώθηκε στα 3,39 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Αντίθετα υπάρχει ένα «κατενάτσιο» των Ιταλών στην αγορά ελαιολάδου. Οι τιμές ελαιολάδου παραμένουν σταθερές στις Ιταλικές αγορές τόσο για το έχτρα παρθένο, όσο και για το παρθένο ελαιόλαδο. Για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ τόσο οι μέγιστες τιμές όσο και οι ελάχιστες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 21 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου  φαίνεται να έχουν μπει κυριολεκτικά στον πάγο. Η μέγιστη τιμή στην Ιταλική αγορά έχει διαμορφωθεί στα 10,12 ευρώ/Κ και η ελάχιστη στα 3,20 ευρώ/Κ.

Υψηλές τιμές αλλά χαμηλή η απόδοση

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά «Φοίνικας» στην Ιεράπετρα, την τελευταία περίοδο έχει πωληθεί μικρή ποσότητα (ΠΟΠ Σητεία) στην τιμή των 2,97 ευρώ/Κ σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Μανόλη Δασενάκη.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Δασενάκη «τα οφέλη από την μεγάλη παραγωγή και την άνοδο των τιμών φέτος δεν είναι τα αναμενόμενα κι αυτό γιατί παρατηρείται μια τεράστια πτώση στο ποσοστό ελαιοποίησης με ελαιόκαρπο της τάξης του 20% έως 24% ανάλογα με την περιοχή, το ελαιουργείο κ.λ.π. Έχουμε μια άνοδο της τιμής του ελαιολάδου 25% έως 30% σε σχέση με την περυσινή ελαιοκομική περίοδο αλλά από την άλλη έχουμε χάσει ένα ποσοστό από την ελαιοποίηση. Αυτό μας φέρνει στα ίδια περίπου επίπεδα με ελαφρώς καλύτερη σχέση».

Μέση οξύτητα 0,25 στη Ζάκρο!

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου στη Σητεία, που η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα αγγίξει του 1.300 τόνους η μέση οξύτητα είναι 0,25 βαθμοί, δηλαδή κάτω από τους 0,3 βαθμούς! Η μέση οξύτητα των 0,25 θεωρείται ότι είναι η χαμηλότερη σε όλη την Κρήτη για τόση μεγάλη ποσότητα.

Η απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι στην φετινή ελαιοκομική περίοδο στη Ζάκρο μειώθηκε κατά 23% περίπου. Από το 4,3/1 έως 4,4/1 που κυμαινόταν την περυσινή ελαιοκομική  περίοδο, έφτασε τα 5,5 κιλά ελαιοκάρπου να αποδίδουν ένα κιλό ελαιολάδου. Με δημοπρασία που έγινε τα μέσα Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου πέτυχε την τιμή των 2,87 ευρώ/Κ. Στις 15 Φεβρουαρίου έμπορος ιταλικών συμφερόντων πρόσφερε σε δημοπρασία την τιμή των 2,891 ευρώ/Κ για 90 τόνους! 

Ο υποστηρικτής της εφαρμογής των δημοπρασιών στην διάθεση χύμα ελαιολάδου κ. Νίκος Μιχελάκης, σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, τονίζει: «Την σημασία και σκοπιμότητα της εφαρμογής δημοπρασιών στις πώλησης ελαιολάδου χύμα, έχουμε επισημάνει τώρα και καιρό στον τοπικό τύπο και στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr . Τώρα όμως οι εξελίξεις στις τιμές φαίνεται ότι προσδίδουν στις δημοπρασίες μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολλοί είναι οι Συν/σμοι αλλά και ιδιώτες ελαιοτριβείς που αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά και να μας ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν και αυτοί να τις εφαρμόσουν.

Και βέβαια οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να γίνουν δημοπρασίες για το ελαιόλαδο είναι σχετικά απλές και μπορούν να γίνουν με διαφορές διαδικασίες που κάθε μια έχει τα θετικά και αρνητικά της. Μεταξύ αυτών κυριότερες είναι:
Δημοπρασίες κατά διαστήματα με αποφάσεις ΔΣ, προκαταβολές και τελική εκκαθάριση ( Συν/σμος Ζάκρου)
Δημοπρασίες με συναποφάσεις ΔΣ και παραγωγών και άμεση εκκαθάριση (Συν/σμος Έξω Μουλιανών)
Μια δημοπρασία στο τέλος της περιόδου για όλο το ελαιολάδου (Συν/μος Κριτσάς)».

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου